Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

boekenfeest

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

Afbeelding van het programma: De Wereld Vandaag

De Wereld Vandaag

Toxicologe: "Ik gebruik Eau de cologne om mijn handen te ontsmetten. Dan ruiken mijn handen ook goed."

di 14 apr. - 9:30

De Japanse minister van Volksgezondheid heeft aan ziekenhuizen laten weten dat ze in hoge nood sterke alcoholische drank mogen gebruiken als ontsmettingsmiddel. "Je kan inderdaad sterke drank gebruiken, maar dat is zeer duur natuurlijk", reageert Vera Rogiers, toxicologe verbonden aan de VUB. "En die moet wel minstens 70 procent alcohol bevatten." Zelf gebruikt ze Eau de cologne om haar handen te ontsmetten.
© Claudiu Hegedus (via Unsplash.com)

Het lijkt wel een tip uit een stripverhaal of een film. Maar als je geen ontmettingsalcohol in huis hebt, zou je wel degelijk sterke drank met 70 graden alcohol kunnen gebruiken, zegt Vera Rogiers in 'De Wereld Vandaag'.  De alcohol die in sterke drank zit, is namelijk dezelfde alcohol die in ontsmettingsalcohol zit. Alleen zal men aan die ontmettingsalcohol een stof toevoegen om het te 'ontaarden', zodat die niet kan gedronken worden.   

Toch raadt Rogiers het niet aan om sterke drank te gebruiken om te ontsmetten. Dit is immers een dure oplossing: "Op sterke drank zitten zeer veel belastingen."

Eau de cologne 

Zelf ontsmet Rogiers haar handen tegenwoordig op een alternatieve manier. “Ik gebruik momenteel Eau de cologne om mijn handen te ontsmetten. Ik zag dat in het warenhuis staan, 70 graden Eau de cologne, en dat was niet echt duur, dus ik heb zo'n grote fles meegebracht.  Uiteindelijk is dat hetzelfde, er zit 70 graden alcohol in. En dan ruiken mijn handen ook goed."

Maar hebben we alcoholgel echt nodig? “Eigenlijk volstaat het om de handen te wassen met water en zeep, wanneer je dat heel regelmatig doet.  Maar als je supergoed wil ontsmetten is gebruik van alcohol vanaf 70 graden wel beter.”

Eau de Javel

Voor het ontsmetten van oppervlakten, niet voor je handen, is heel verdunde Eau de Javel dan weer een optie. "Eén eetlepel Eau de Javel in een liter water ontsmet oppervlakten. Al kunnen niet alle oppervlakten dat verdragen, dus daar moet je wel mee oppassen." Maar bijvoorbeeld tijdens de examens op de universiteit, kunnen de tafels ontsmet worden met Eau de Javel.

Beluister hieronder het gesprek met Vera Rogiers in 'De Wereld Vandaag':

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet