Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Afbeelding van het programma: De wereld van Sofie

De wereld van Sofie

Toxicoloog ontkracht hardnekkige misverstanden over katers: "Nee, je kater is niet groter als je goedkope wijn drinkt"

Vandaag 1:42

“Alcohol is alcohol. Of je nu een goedkope fles wijn nuttigt, of een heel dure: er is geen wetenschappelijk bewijs dat dat een kleiner of een groter effect op een kater heeft.” Dat zegt toxicoloog Jan Tytgat in ‘De wereld van Sofie’. Hij ontkrachtte er enkele hardnekkige misverstanden over katers.
Man die slaap met zijn hoofd op tafel en een fles onder de arm.
© Pixabay

Hoofdpijn, wankel op je benen staan, een soort algehele malaise in je lijf. Het zijn ongetwijfeld herkenbare verschijnselen voor wie te veel alcohol dronk. “Je lever probeert de alcohol te ontgiften, maar daarbij wordt een meer toxisch stofje - acetaldehyde - geproduceerd”, verklaart Tytgat het verschijnsel.  

Het is niet de enige reden waarom je je behoorlijk slecht kan voelen nadat je te veel alcohol dronk. “Als je een avondje stevig drinkt, breng je de vochtbalans van je lichaam in de problemen. Je moet vaker plassen, en zo krijg je uitdrogingsverschijnselen.”

En dan is er ook nog het effect van alcohol op je slaap: alcohol verstoort je droomfase of REM-slaap. “Dan sta je ‘s ochtends op met een moe gevoel, en ook dat draagt bij tot het katergevoel.”

Er worden massa's huis-tuin-en-keukenmiddeltjes aangeprezen tegen een kater. Van 's ochtends een rauw ei eten tot preventief paracetamol innemen. Er doen ook heel wat cowboyverhalen over katers de ronde, het ene al straffer dan de andere. Tytgat ontkrachtte enkele van die vele misverstanden in ‘De wereld van Sofie’.

Misverstand 1: Drink koffie om de kater te verhelpen

De dag na het uitgaan voel je je vaak moe omdat alcohol de diepe fase van je slaap verstoort.

Je voelt je vervolgens door de cafeïne wel wat actiever, maar strikt genomen maakt het geen verschil voor je kater. 

Misverstand 2: Drink een liter water voor je gaat slapen

Dit is een halve waarheid. Je moet je vochtbalans eigenlijk al tijdens het uitgaan op peil houden, zegt Tytgat.

Voor mensen die uitgaan is het advies: drink na 2 glazen alcohol best een glas water of een cola . Dan ga je het probleem van uitdroging en hoofdpijn kunnen uitstellen. 

Misverstand 3: Eet 's ochtends een rauw ei

Hier is absoluut geen wetenschappelijk bewijs voor. “Dit moet ik naar het rijk der fabeltjes verwijzen”, zegt Tytgat.

Misverstand 4: Drink 's ochtends opnieuw alcohol

“Als je die strategie volgt, moet ik toch meteen zeggen dat je neigt naar een verslaving of alcoholisme”, waarschuwt Tytgat.  Laten we niet vergeten dat er niet alleen een geestelijke afhankelijkheid is van alcohol, maar ook een lichamelijke. "Wat deze mensen ‘s ochtends ervaren zijn dus eerder ontwenningsverschijnselen.”

Misverstand 5: Neem preventief paracetamol

“Paracetamol kan inderdaad hoofdpijn of de verhoging van je lichaamstemperatuur dempen. Je kan dat gebruiken na een nachtje stappen, bijvoorbeeld omdat je moet gaan werken.”

Doe het nooit preventief, zegt Tytgat: “De combinatie van alcohol drinken en preventief paracetamol slikken is echt uit den boze. Je kan je lever daar veel schade mee berokkenen.”

Misverstand 6: Koop anti-katermiddeltjes

Op het internet worden ook heel wat pilletjes aangeboden die helpen om je kater sneller te doen verdwijnen. “Die pilletjes zijn mij wel bekend, zeker in de eindejaarsperiode zie je er vaak reclame voor. Maar ze betekenen vooral voor je portemonnee een kater.”

“Eigenlijk zijn dit een soort voedingssupplementen met vitamines, een aantal zuren en suiker. Ze kunnen vooral alcoholici wat helpen: deze mensen hebben vaak een eenzijdig dieet, en putten daardoor hun bouwstenen uit. Maar de middeltjes helpen absoluut niet om een kater te bestrijden.”

Misverstand 7: Drink kwaliteitswijn in plaats van ‘brolwijn’

“Alcohol is alcohol”, zegt Tytgat. “Of je nu een goedkope fles wijn nuttigt, of een heel dure: er is geen wetenschappelijk bewijs dat dat een kleiner of een groter effect op een kater gaat geven.” 

De hoeveelheid is wél van tel. “Welke alcohol je ook drinkt, sowieso zal je lever zich proberen te ontgiften. Maar wie weinig alcohol drinkt, gaat de nadelige effecten van acetaldehyde (de stof die ontstaat door afbraak van de alcohol door de lever) minder ondervinden. In de toxicologie is de dosis altijd erg belangrijk.” 

Welke verhalen zijn wél waar?

Naast de vele fabels, zijn er natuurlijk ook veel verspreide verhalen die wél waar zijn. Zo kunnen je genetische aanleg of je lengte wel degelijk je kater beïnvloeden.

“Vooral Aziaten hebben een genetische variant die maakt dat de omzetting van de alcohol naar het giftige acetaldehyde sneller gebeurt. Zelfs bij 1 pintje zal een Japanner of een Zuid-Koreaan hierdoor al rood aanlopen of hoofdpijn krijgen.” 

“Een gespierde basketter van 2 meter daarentegen zal de alcohol dan weer beter verdragen. Hij heeft een groter volume en kan de alcohol ‘wegsteken’ van kop tot teen. Het zal minder zijn hersenen benevelen.”

De tijd is de enige remedie die helpt tegen een kater, geef je lichaam tijd om te ontgiften.

— Jan Tytgat, toxicoloog (KU Leuven)

Op je lengte of je genetica heb je zelf geen impact. Is er een middeltje waarmee je toch zelf die kater kan verzachten? “De tijd is de enige remedie die helpt”, is Tytgat stellig. “Je moet je lichaam de tijd geven om te ontgiften.”

‘De wereld van Sofie’ verheerlijkt het gebruik van alcohol niet. In de radio-uitzending werd ook verwezen naar de waarschuwing van Kom op tegen Kanker: “Er is geen veilige hoeveelheid voor de consumptie van alcohol. Hoe meer je drinkt, hoe hoger het risico op kanker.”

Bron: VRT NWS en 'De wereld van Sofie'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet