Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Trump: "Aanval in Syrië is een belediging voor de mensheid"

do 6 apr. - 4:23

Er blijven verontwaardigde reacties binnenstromen na de gifgasaanval in Syrië, waarbij tientallen doden vielen. De Amerikaanse president Donald Trump noemde de aanval in Syrië "een belediging voor de mensheid", zijn minister van Buitenlandse Zaken riep op zijn beurt Rusland op om goed na te denken over zijn steun aan het Syrische regime.
Trump: "Aanval in Syrië is een belediging voor de mensheid"

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de gasaanval in Syrië sterk veroordeeld. Hij noemde de aanval een "belediging voor de mensheid". "De aanval in Syrië heeft vele grenzen overschreden voor mij. Wanneer je onschuldige kinderen, onschuldige baby's doodt, dan overschrijd je veel grenzen, dan ga je ver over de "red line"."

"Houding ten opzichte van Syrië en Assad is erg veranderd"

Vorige week gaf de Amerikaanse regering nog te kennen dat het vertrek van Assad geen prioriteit was, maar op dat standpunt lijkt ze nu toch terug te komen. 

"Het is goed mogelijk, in feite is het al gebeurd, dat mijn houding ten opzichte van Syrië en Assad erg veranderd is. Als je terugblikt op de voorbije weken, waren er andere aanvallen met gas. Dit is een heel ander niveau", benadrukte president Trump. Op de vraag of de Verenigde Staten hun beleid ten opzichte van Syrië gaan veranderen, antwoordde Trump kort en cryptisch: "Je zal wel zien". 

Vice-president Mike Pence zei op zijn beurt dat de aanval niet getolereerd kan worden. "Alle opties liggen op tafel wat betreft Syrië." Wat er daarmee concreet bedoeld wordt, is niet helemaal duidelijk. Het is afwachten of en hoe het beleid van de Verenigde Staten tegenover het Syrische regime zal veranderen.

Wat met Rusland?

Zelf ging president Trump niet dieper in op de rol van Rusland, zijn minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson deed dat wel. En de relaties met Rusland lijken daarbij te vertroebelen. Tillerson riep Rusland op om heel goed na te denken. "Het is tijd dat Rusland goed nadenkt over de verderzetting van zijn steun aan het Assad-regime." Hij voegde eraan toe dat er volgens hem geen enkele twijfel bestaat dat het regime van president Assad verantwoordelijk is "voor deze gruwelijke aanval".

Tijdens een verhit debat in de VN-veiligheidsraad heeft ook VN-ambassadeur Nikki Haley hard uitgehaald naar Rusland. "Keer op keer gebruikt Rusland hetzelfde valse verhaal om de aandacht af te leiden van zijn bondgenoot in Damascus."

Ze hintte tegelijk naar een unilateraal optreden van de Verenigde Staten wanneer er geen gezamenlijke actie zou komen van de Verenigde Naties. "Wanneer de Verenigde Naties consequent falen in hun plicht om gezamenlijk op te treden, zijn er momenten waarop we gedwongen worden om het heft in eigen handen te nemen." 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet