Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Touché

"Trump is een blaffende hond die in het ijle roept. Dat weet ik zo nog niet!"

zo 19 feb. - 3:32

Koen Vanmechelen maakte in Touché een vergelijking tussen de ophokplicht bij onze kippen en het sluiten van de Amerikaanse grenzen. Zelf verbleef hij de afgelopen weken in Miami en Detroit en maakte de gebeurtenissen van dichtbij mee. “De ophokplicht in Amerika betekent grenzen sluiten, muren bouwen en mensen angst inboezemen."
Koen Vanmechelen © Florian Voggeneder

Sinds begin februari moeten kippen in ons land verplicht binnen blijven door de kans op vogelgriep. Volgens Koen Vanmechelen vervelend nieuws, maar hij bekijkt zo’n nieuwsbericht eerder metaforisch. “We moeten nu alles afsluiten, we hebben schrik van onze eigen omgeving. Het gevolg is dat je de dieren moet binnenhouden in een kleine ruimte waardoor er ook slachtoffers zullen zijn. Wat geeft nu het meeste slachtoffers: ze laten buitenlopen of opsluiten?”

“Ik heb aan de ontbijttafel gesprekken gehad met zowel Republikeinen als Democraten. Er is een angst, mensen vragen zich af waar dit naartoe gaat. Ik heb met verbijstering gekeken naar Trumps beroemde verkondiging over het afsluiten van de zeven landen. Hij zegt dat alles goed gaat in de luchthavens, maar ik stond er op dat moment. Er was niets dan protest en één grote chaos. Dat is heel erg beangstigend.

Na een tijdje beginnen mensen de situatie waar ze middenin zitten te relativeren. Iedereen zegt dat we ons niet veel moeten aantrekken van wat Trump zegt.

Het is een blaffende hond die in het ijl een beetje zit te roepen. Maar dat weet ik nog niet zo zeker. Wat hij zegt werkt inspirerend en wakkert zaken aan die niet aangewakkerd moeten worden. We moeten kritisch blijven.”

“Een kunstenaar moet zijn stem verheffen. Ik kan met mijn kippenproject hele sterke boodschappen geven.”

“Een kunstenaar is geen goede politicus. Hij bekijkt de wereld vanuit zijn eigen wereld, dat is waar hij het sterkst in is. In tijden zoals deze moet een kunstenaar harder beginnen te werken en dat maakt hem tot de grotere kunstenaar. Het is zijn taak om een visie te blijven geven en verschillen te laten zien. Als hij zich als politicus begint te gedragen, dan verliest hij die waarde en moet hij verwachtingen invullen. Dan wordt hij een populist.” 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet