Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Afbeelding van het programma: Nieuwe Feiten

Nieuwe Feiten

Tsjernobyl-scenario voor Fukushima?

vr 18 mrt. - 17:02

De directeur (foto) van Tokyo Electric Power (TEPCO) heeft vandaag gehuild toen hij  toegaf dat er uit de kerncentrales zoveel straling vrijkomt dat er doden zullen vallen. Een woordvoerder van het bedrijf zei op een persconferentie dat de centrales onder zand en beton begraven mogelijkerwijs de enige optie is om een catastrofale nucleaire uitstoot te vermijden.  "Maar op dit moment blijft onze prioriteit om te proberen ze te laten afkoelen."

In Tsjernobyl is reactor 4 in 1986 verpakt in een betonnen sarcofaag. Die oplossing blijkt op niet-zo-lange termijn ontoereikend, het omhulsel verkeert na 25 jaar in een "onverantwoorde staat". Momenteel betaalt de Europese Unie mee voor 'tijdelijke herstellingen', maar op termijn moet er een nieuwe sarcofaag komen.

Nu is 'termijn' een akelig begrip als het de halfwaardetijd van nucleair materiaal betreft. ( De halfwaardetijd is de tijd die het kost totdat de helft van de oorspronkelijk aanwezige radioactieve atoomkernen is vervallen ). De halfwaardtijd van plutonium-239 bedraagt 24.000 jaar. Ter vergelijking, de  de rotstekeningen in Altamira zijn +/- 15.000 jaar oud.

Hoe zit het trouwens met die 'veilige' kerncentrales die niet op hol kunnen slaan, en die geen afval produceren dat 1000-en jaren radio-actief blijft?

Lees en beluister ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet