Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

boekenfeest

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

Turkse president Erdogan: "Het nazisme is herboren en leeft in het Westen"

ma 13 mrt. - 5:39

Nederland zal "de prijs betalen" voor de "schaamteloze" behandeling die de Turkse minister van Familiezaken gisteren in Rotterdam moest ondergaan. Dat heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan vanmiddag gezegd in een toespraak in Istanbul. Later op de dag riep hij ook op om internationale sancties in te voeren tegen "de bananenrepubliek Nederland".
Turkse president Erdogan: "Het nazisme is herboren en leeft in het Westen"

"Wat we gisteren zagen, was een manifestatie van islamofobie", zo vertaalt RTL-journalist Olaf Koens de uitspraken van Erdogan. "Het is een ontwikkeling. Het westen heeft z'n ware gelaat getoond. Dit is fascistische druk. Het nazisme is herboren. Ik dacht dat het voorbij was. Maar het is niet waar. Het leeft. In het Westen."

"Laten we kijken wat er woensdag (parlementsverkiezingen in Nederland) zal gebeuren", ging Erdogan voort. "Ik roep mijn Turkse broers op, jullie zullen doen wat nodig is. Zij die de honden op mijn burgers (in Rotterdam) hebben losgelaten, zullen daar een prijs voor betalen." Dat er honden op betogers werden ingezet, moet voor Erdogan de "woede" van Nederland aantonen. Ook daar zullen de Nederlanders een hoge prijs voor betalen, hield Erdogan vol.

Erdogan bedankte in de toespraak Frankrijk, omdat zij wel een bezoek van minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu toelieten. Deze namiddag heeft Cavusoglu gesproken op een meeting in Metz. "Frankrijk is niet in de val gestapt."

Tegelijk probeerde de Turkse president toch ook nog het toerisme naar Turkije te redden. "Ik roep Turkse burgers in Duitsland, in Nederland en andere landen op!", zo citeerde RTL-journalist Koens Erdogan. "Neem je buren mee en kom op vakantie naar Turkije. Wij zullen hen laten zien wat gastvrijheid is."

Later op de dag gaf Erdogan een tweede speech in het westen van het land. Daarin riep hij de internationale gemeenschap op om sancties in te voeren tegen Nederland. Een land dat hij in een adem een "bananenrepubliek" noemde.

Cavusoglu: "Excuses alleen zijn niet voldoende"

In de Noord-Franse stad Metz heeft de Turkse minister van Buitenlandse Zaken dus wél aanhangers van president Erdogan mogen toespreken. Hij haalde daarbij zwaar uit naar Nederland, dat hij de hoofdstad van het fascisme noemde.

Turkije zal maatregelen blijven nemen tegen Nederland tot er excuses worden aangeboden, zo zei Cavusoglu. De kans dat Nederland dat ook gaat doen, is echter gering. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders toonde zich vanmiddag bovendien bereid "zeer scherpe maatregelen" te nemen als Nederland er met Turkije niet via een dialoog uitkomt.

"Ik geloof niet dat het eisen van excuses enig succes zal hebben", zei Koenders in het programma Buitenhof, die het aanbieden van excuses "totaal uitgesloten" noemde. "Ik ben er nu op uit scherp te opereren richting Turkije." Premier Mark Rutte zei eerder al bij WNL op Zondag er niet over te piekeren om excuses aan te bieden, mocht Ankara daarom vragen.

Cavusoglu zei ook dat excuses alleen niet voldoende zijn. Het optreden van de Nederlandse autoriteiten zal volgens Cavusoglu in elk geval consequenties hebben. De minister vroeg zich ook af of Europa de "fascistische handelingen" van Nederland zal veroordelen.

Bron: deredactie.be

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet