Twee keer meer dertigers langdurig ziek dan vijf jaar geleden
do 1 dec. - 7:16
Neuropsychiater Theo Compernolle verklaarde eerder deze week al in "Van Gils en Gasten" dat de 25- tot 35-jarigen de belangrijkste risicogroep geworden voor burn-out. De jonge dertigers hebben hun oudere collega's de afgelopen jaren voorbijgestoken. "Het probleem is dat die leeftijdsgroep op elk moment van de dag verbonden is met het internet of met de telefoon", legde de neuropsychiater de evolutie uit. "Dat veroorzaakt stress en maakt dat ze de hele tijd moeten multitasken."
"Dertigers zijn opvallend actiever op hun smartphone en op sociale media", bevestigt Verlinden. "Daardoor worden ze constant geconfronteerd met extra prikkels, met mogelijk burn-out tot gevolg."
50-plussers
Uit de cijfers blijkt wel dat oudere werknemers nog altijd veel vaker langdurig ziek zijn dan hun jongere collega's. Dat komt volgens Verlinden door de afbouw van het brugpensioen. 50-plussers die vroeger tot dat stelsel hun toevlucht zochten, belanden nu in het systeem van de ziekte-uitkeringen. In vergelijking met de jonge dertigers, is het langdurig ziekteverzuim bij de 50-plussers het voorbije jaar echter slechts lichtje gestegen.
Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) is in elk geval van plan werk te maken van de forse stijging binnen het aantal langdurig zieken. Vanaf midden volgend jaar kunnen werknemers namelijk gemakkelijker tijdelijk weer aan het werk, terwijl ze hun ziekte-uitkering gedeeltelijk behouden. Daarnaast wil De Block burn-outs laten erkennen als beroepsgerelateerde ziekte.
Bron: deredactie.be