Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

De Ochtend

"Twee weken vol gedeelde passie"

do 6 dec. - 11:59

"De laatsten zullen de eersten zijn” dachten Pieter Van der Elst en Laura Jadot toen ze hoorden dat zij het laatste Belgodyssee-duo voor 2018 zouden zijn. En Belgodyssee, dat is natuurlijk de wedstrijd voor jonge journalisten, waarin 8 duo's strijden om een betaalde stageplaats bij VRT NIEUWS en RTBF Info. Of ze effectief winnen, dat is nog even afwachten. Wel staat vast dat ze de ervaring voor altijd met zich meedragen.
Pieter Van der Elst en Laura Jadot

De samenwerking tussen Laura en mij kende een vliegende start. We werden op de selectiedag als achtste en laatste duo afgeroepen, maar “de laatsten zullen de eersten zijn”, dachten we meteen. Ik wenste haar na een verkennende babbel een goeie reis kotwaarts en niet veel later deed haar vriendschapsverzoek mijn smartphone al oplichten. Snel daarna volgde ook een digitaal documentje waarin we al onze ideeën en voorbereidingen met elkaar konden delen.

De donderdag voor we effectief aan de wedstrijd begonnen, spraken we nog snel even af in een Brussels café. Onder het genot van een drankje stemden we de violen gelijk en gingen we op zoek naar een onderwerp voor onze reportage. Ver hoefden we het niet te zoeken. Allebei staan we namelijk leiding in een jeugdbeweging en dus zouden we werken rond het recht op vrije tijd. In het bijzonder het recht op vrije tijd voor kinderen met een beperking.

Gedurende de twee weken in het veld trokken we het hele land door. We begonnen ons verhaal in Laura’s thuishaven, het pittoreske Louvain-la-Neuve. Daarna trokken op avondreportage naar Wetteren en eindigen deden we in schoonheid in de weidse velden van Ronquières. Dagelijks maakten we ook tussenstops in Brussel om verder ideeën uit te werken en te blijven brainstormen.

Het was soms een gevecht met de klok om alles op tijd rond te krijgen en de stress sloeg soms genadeloos toe. Maar met dank aan Laura’s positieve karakter en opgewektheid, kwam alles toch altijd op zijn pootjes terecht.

Door de vele uren die Laura en ik met elkaar doorbrachten, hebben we ook veel van elkaar geleerd. Zo toonde ze me hoe zij verhalen vertelt en hoe zij te werk gaat als journaliste in spe. Ook op persoonlijk vlak staken we van alles op van elkaar. Ze maakte me wegwijs in haar scoutswerking en toonde me met trots foto’s van voorbije scoutskampen.

Na deze twee weken vol gedeelde passie, komt ons tweetalig avontuur nu tot een einde. We keren elk terug naar onze eigen landshelft, maar dragen voor altijd de Belgodyssee-beleving met ons mee.

Beluister de reportage:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet