Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: Touché

Touché

Uitkomen voor je homoseksualiteit lijkt een modetrend

ma 20 jun. - 10:18

"Hoe zou jij reageren als je zoon homo was?". Het was een simpele vraag die Bart Schols stelde aan rabbijn Aaron Malinsky in het programma 'De Afspraak'. De rabbijn wist er niet meteen raad mee. Nadine Iarchy, lid van Liga voor Joodse vrouwen van België, worstelde zelf met de vraag. Ze sprak erover met Friedl Lesage in Touché.
Nadine Iarchy

"Moet dat in het openbaar?"

Ik heb ook geworsteld met de vraag hoe ik zelf zou reageren. Ik zou mijn kind vooral vastnemen en knuffelen. En me enorm grote zorgen maken over de toekomst. Want niet overal worden homoseksuelen geaccepteerd. Ik herinner me nog levendig hoe ze in Engeland opgehangen werden, of chemisch gecastreerd."

Volgens rabbijn Malinsky komen Joodse kinderen niet in verleiding. Is dat zo?

Homoseksualiteit openbaar maken, zorgt voor aantrekkingskracht

Goh, mag ik van een modetrend spreken? Ik weet het niet maar ... het is zo aanwezig en toegelaten: in de media, tijdens de 'Gay Parade', ... Dat oefent allemaal een aantrekkingskracht uit volgens mij. Ik ben er vast van overtuigd dat mensen zichzelf moeten ontdekken. Maar moet dat dan allemaal in het openbaar? 15 jaar lijkt me trouwens ook enorm jong om je dan al te outen als homo. Van sommige jongen kan je al zeggen: dat is geen echte jongen, dat is geen echt meisje, dat kan je al vroeg zien. Maar anders...

Maar homoseksulaiteit wordt wel aanvaard binnen de Joodse gemeenschap, ook al is het dan één van die dingen die niet mogen.

"Vernedering rabbijn Malinsky is een vreselijke zaak"

Ik heb me erg over Bart Schols opgewonden. Ik vond het absoluut geen correcte manier om een gast te interviewen. Hij onderbreekt de rabbijn terwijl hij een antwoord aan het geven is. Als Joods geleerde heeft hij een duidelijke positie en moet hij die ook kunnen uitleggen.

Het vernederen van rabbijn Malinsky is een vreselijke zaak

Volgens hem was de kans klein dat zijn zoon zich als homo zou outen, dan moet hij dat ook kunnen duiden zonder onderbroken te worden! Ik vond het vreselijk hoe hij vernederd werd.

Of er voorbijgegaan is aan het feit dat het sowieso moeilijk is, voor elke ouder en kind, om ermee om te gaan?

Absoluut. Het is ook geen ja/neen-vraag. Het is vooral een emotionele vraag. Dus dat betekent dat je die moet kunnen kaderen.

 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet