Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Uitrol begonnen van nieuw RSV-medicijn voor baby's

wo 11 sep. - 10:00

Vanaf deze week vallen de eerste brieven in de bus met een uitnodiging voor een nieuw RSV-medicijn. Een besmetting met RSV is de belangrijkste oorzaak van luchtweginfecties bij baby's. Ouders kunnen hun baby voortaan laten inenten en het medicijn wordt ook terugbetaald.
Uitrol begonnen van nieuw RSV-medicijn voor baby's

Het nieuwe RSV-medicijn, Beyfortus, wordt aangeraden door de Hoge Gezondheidsraad in ons land, omdat het middel het risico op ziekenhuisopname bij een RSV-besmetting met 80 procent vermindert.

Kinderen krijgen vooral te maken met RSV in hun eerste levensjaar. De kans dat ze ernstig ziek worden van RSV is groot. Het leidt vaak tot een longontsteking. Het virus doet vooral de ronde in de winterperiode, van oktober tot maart.

Het is dus belangrijk dat baby's kort voor de start van het RSV-seizoen ingeënt worden, vandaar de start van de campagne in september. Het medicijn is beschikbaar voor alle baby's jonger dan 1 jaar en voor kindjes tussen 1 en 2 jaar met een hoger risico op ernstige infecties.

Geen vaccin

Het gaat dus voor alle duidelijkheid niet om een vaccin. "Bij een vaccin spuiten we iets in dat antistoffen opwekt", legt kinderarts Daan Van Brusselen uit van ZAS (Ziekenhuis aan de Stroom) in Antwerpen. "Bij dit medicijn spuiten we de antistoffen zelf in. De baby is dan 6 maanden lang tegen het virus beschermd."

Eén prikje kost een kleine 800 euro, maar voor kinderen die geboren zijn na 1 april wordt het terugbetaald. Daardoor kost een inenting nog maar 12 euro.  “Door het preventief medicijn terug te betalen, beschermen we niet alleen de allerkleinsten en hun ouders. We verlichten ook de druk op onze zorg,” zei minister Frank Vandenbroucke daarover.

De prik is niet verplicht. Wie zijn of haar baby wil inenten, moet een afspraak maken bij de huisarts of een kinderarts. De campagne start op 1 oktober. Ouders wiens baby in aanmerking komt, krijgen wellicht een brief van het ziekenhuis waar het kind geboren werd. Zo heeft UZ Gent vorige week al brieven verstuurd. AZ Delta stuurt deze week een e-mail uit en de brieven van ZAS Antwerpen vallen vanaf maandag in de bus.

Bron: vrtnws.be en De Ochtend

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet