Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Afbeelding van het programma: De Wereld Vandaag

De Wereld Vandaag

Uitzonderlijk veel klaprozen dit jaar, maar waar komen die vandaan?

ma 7 jun. - 8:35

Weilanden, bermen en akkerranden kleuren opvallend rood op dit moment: de klaproos staat volop in bloei. En er lijken er dit jaar opvallend meer te groeien. Hoe komt dat en waar komen al die bloemen plots vandaan?
© Pexels

De klaproos, papaver of poppy: symbool voor de Eerste Wereldoorlog en wellicht het meest geliefde onkruid. De rode bloemen laten zich momenteel zien langs heel wat Vlaamse wegen. En ze zijn met veel dit jaar.

"Er zijn absoluut meer klaprozen dan andere jaren", zegt Roosmarijn Steeman, plantenexpert van Natuurpunt, in 'De Wereld Vandaag'. "De voorbije zomers waren zeer warm, waardoor alle meerjarige planten in de bermen zijn afgestorven door de droogte. En die vrijgekomen ruimte heeft de klaproos duidelijk ingenomen."

De klaproos is een pioniersplant: hij groeit graag op kale bodems, plekken waar nog geen andere planten staan. De plant gedijt ook goed in droge, voedingsarme bodems.

"Ze groeien ook graag in omgewoelde grond, zoals afgegraven terreinen. Maar ook de slagvelden waren een ideale plek voor klaprozen om te kiemen en te bloeien. De bloemen en hun rode kleur zijn zo symbool geworden voor de Eerste Wereldoorlog en het bloedvergieten", zegt Steeman.

"Klein applausje"

Vroeger was de klaproos een echte akkerplant, vandaag vind je ze enkel nog langs de randen van akkers. "Vroeger had je echt hele graanakkers vol klaprozen. Maar de landbouw is intussen compleet veranderd. Het graan staat veel dichter bij elkaar, het onkruid wordt allemaal geweerd door bestrijdingsmiddelen... Gelukkig heeft de klaproos weten te overleven in de akkerranden en langs bermen."

De bloem van één klaproos kan meer dan 100 zaadjes bevatten, die door de wind worden verspreid. De zaadjes kunnen makkelijk tientallen jaren overleven in de bodem. Door de grond om te woelen kunnen de zaden jaren later nog ontkiemen.

De zaadjes kunnen makkelijk tientallen jaren overleven in de bodem. Door de grond om te woelen kunnen de zaden jaren later nog ontkiemen.

De naam van de klaproos zou afkomstig zijn van het klappende geluid van de bloemblaadjes als je ze aanraakt, of tussen je handen houdt en erop slaat. "Ik heb dat net eens geprobeerd en ik hoorde een klein applausje", zegt Roosmarijn Steeman. Of dat klopt, moet je vooral zelf eens uitproberen.

Beluister het gesprek met Roosmarijn Steeman in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet