Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

boekenfeest

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Ultra-orthodoxe jood op CD&V-lijst in Antwerpen? "De man staat volledig voor gelijkheid van man en vrouw"

di 17 apr. - 6:53

Volgens het joodse blad "Joods Actueel" krijgt Aron Berger de 9e plek op de CD&V-lijst in Antwerpen bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Berger is een ultraorthodoxe Jood die voor ritueel slachten is en vrouwen niet de hand wil schudden. Dat roept heel wat vraagtekens op, maar Michael Freilich van Joods Actueel ziet geen tegenstelling met het principe van gelijkheid van man en vrouw.
"Die regels zijn voor de chassidische joden zelf, ze gaan dat niet opleggen aan anderen", zegt Michael Freilich in 'De Ochtend'

CD&V zelf ontkent noch bevestigt op dit moment het bericht over de 9e plaats op de Antwerpse lijst voor Berger, maar hoofdredacteur Michael Freilich van Joods Actueel spreekt alvast over "een belangrijke mijlpaal voor de politiek en voor de chassidische joden."

"Het is uniek omdat het de eerste keer is in de geschiedenis van het land dat een ultraorthodoxe jood deelneemt aan de verkiezingen. Dat is een positieve zaak, want deze mensen maken deel uit van de maatschappij. Ze werken hier, ze leven hier, ze gaan hier naar school en betalen hun belastingen. Dus mogen ze ook deelnemen aan de verkiezingen", stelt Freilich in een reactie.

Niet de hand schudden van vrouwen

Berger is 42 en woont en werkt al zijn hele leven in Antwerpen. "Wij staan voor integratie, niet voor assimilatie", vertelt hij over de ultraorthodoxe Joden in de stad aan Joods Actueel dat hem meteen enkele netelige vragen voorlegt.

Zo vraagt het medium hem naar zijn standpunt over ritueel slachten. "Uiteraard is respect voor dieren uiterst belangrijk in ons geloof", zegt hij. "Het is zelfs een religieuze verplichting. Maar ik blijf erbij dat ritueel Joods slachten moeten worden toegelaten." Religieuze vrijheid kan perfect samengaan met respect voor dieren, vindt hij.

Joods Actueel vraagt Berger ook of hij een vrouw een hand wil geven. "Als ultraorthodoxe Jood hou ik mij aan de regels van mijn geloof", zegt hij. "Ik zal dan ook uitleggen aan mensen met wie ik in contact kom waarom ik geen hand geef aan een andere dame."

"Ik ben blij dat CD&V begrip toont voor mijn overtuiging. Ik denk dat dit de enige partij is die oor zou hebben naar deze argumentatie. Het heeft in ieder geval niets te maken met een gebrek aan respect voor vrouwen, integendeel, het huwelijk is voor mij heilig en ook het respect voor mijn echtgenote. Daarom onthoud ik mij van fysiek contact met andere vrouwen."

Controverse

Intussen is al wat controverse ontstaan over de ultaconservatieve standpunten van Berger, ook binnen de CD&V-rangen zelf. Antwerps lijsttrekker Kris Peeters wijst op de gelijkheid van mannen en vrouwen, Hendrik Bogaert zegt op Twitter en in 'De Ochtend' zelfs onomwonden dat iemand die geen hand wil geven aan vrouwen "niet hoort op de lijsten van CD&V"

Michael Freilich ziet naar eigen zeggen geen tegenstelling met het principe van gelijkheid tussen man en vrouw. "Aron Berger staat volledig voor de gelijkheid van man en vrouw. Het feit dat hij niet de hand schudt van andere vrouwen, heeft te maken met de culturele achtergrond van zijn geloof. Zijn geloof stelt dat als je gehuwd bent, je eigen vrouw de enige is die je mag aanraken."

"Die regels zijn voor de chassidische joden zelf, ze gaan dat niet opleggen aan anderen", verduidelijkt Freilich. "Als je kijkt naar de joodse gemeenschap in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, daar nemen ultraorthodoxe mannen al tientallen jaren deel aan de politiek en dat heeft nooit tot enig probleem geleid."

Volgens Joods Actueel zal vicepremier en lijsttrekker in Antwerpen Kris Peeters (CD&V) Berger woensdag voorstellen tijdens een persconferentie. Voorzitter Ariane Van Dooren van CD&V Antwerpen wil het nieuws aan VRT NWS bevestigen noch ontkennen en verwijst enkel naar die persconferentie.

Beluister het interview met Michael Freilich:

Beluister het interview met Hendrik Bogaert:

Bronnen: vrtnws.be, joodsactueel.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet