Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

De Ochtend

Unia: "Na deze harde en krachtige taal verwacht ik een even hard en krachtig beleid tegen discriminatie"

ma 27 feb. - 7:54

Unia-directeur Els Keytsman is verbaasd, maar ook ongerust over de striemende kritiek van Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) en staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA). Ze roept hen op om rond de tafel te gaan zitten en de polemiek niet via de pers te voeren. Voor haar moet het doel zijn ervoor te zorgen dat iedereen gelijke kansen krijgt en racisme en discriminatie de wereld uit helpen.
Unia: "Komen er na die krachtige woorden van Demir en Homans ook een krachtig beleid?"Unia: "Na deze harde en krachtige taal verwacht ik een even hard en krachtig beleid tegen discriminatie"

Unia, het vroegere Gelijke Kansencentrum, heeft het hele weekend zwaar onder vuur gelegen. In een interview met Het Nieuwsblad vroeg de nieuwe staatssecreatirs voor Gelijke Kansen Zuhal Demir zich af of Unia 'nog doet waarvoor het is opgericht'. In De Zevende Dag doet ze er nog een schepje bovenop en bestempelt Unia als centrum van polarisering. Homans gaat nog een stap verder en zegt ronduit dat Unia er is voor "mensen van een bepaalde origine". Homans stelt ook Unia zelf in vraag.

"Ik ben echt verbaasd en ook ongerust als ik hoor wat er allemaal gezegd wordt door minister Homans en staatssecretaris Demir over de openbare onafhankelijke instelling Unia,"  zegt Els Keytsman.

Wie polariseert er eigenlijk?

"Ik heb mevrouw Homans horen zeggen dat wij de organisatie van de klagende allochtonen zijn, en dit op een moment dat we net hebben gecommuniceerd dat we nog nooit zoveel mensen over de vloer hebben gehad die bij ons langskomen omdat ze gediscrimineerd worden." Keytsman somt op: "Omwille van hun handicap, hun leeftijd, hun gezondheidstoestand of huidskleur. Wij zijn er duidelijk voor iedereen. Ons dagelijks werk toont dat aan."

We hebben niets te verbergen: alles is duidelijk en transparant

Wat Homans en Demir zeggen, geeft een vertekend beeld van de werking, klonk het vanmorgen al in een persbericht. Unia zoekt "naar de grootste gemene deler tussen mensen ongeacht hun afkomst, handicap, seksuele oriëntatie enzovoort.(...) De antiracismewet en de antidiscriminatiewet vormen de toetssteen voor Unia. Voor ons tellen feiten en die spreken voor zich."

"Geen polemiek via pers"

Els Keytsman kaatst de bal terug naar Homans en Demir, allebei bevoegd voor Gelijke Kansen. "Na deze harde en krachtige taal verwacht ik een even hard en krachtig beleid tegen discriminatie, tegen racisme en voor gelijke kansen voor iedereen. Dat gaan we met ons drieën moeten doen. Ik herhaal de oproep om rond te tafel te gaan zitten en de polemiek niet via de pers te voeren."

Krijgen wij kritiek van N-VA omdat wij als interfederale organisatie goed werk leven?

"Mijn dagelijkse obsessie is ervoor te zorgen dat mensen gelijke kansen krijgen, dat we discriminatie aanpakken en dat we racisme aanpakken. Ik hoop dat we daar samen kunnen voor gaan", besluit ze haar antwoord aan beide N-VA-bewindsvrouwen.

Bron: Deredactie.be en Radio 1

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet