Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Universiteit Antwerpen verbiedt 'Zoom'

do 30 apr. - 8:58

De Universiteit van Antwerpen verbiedt het gebruik van 'Zoom', de applicatie waarmee je in groep kan videochatten. Men vindt de kans op hacking te groot.
© Gabriel Benois (via Unsplash.com)

We doen het de laatste weken veel vaker dan vroeger: videochatten in groep. Er zijn dan ook veel opties: ‘Google Hangouts’, ‘Teams’, ‘Houseparty’, ‘Zoom’, enzoverder. Maar die laatste in de rij, ‘Zoom’, is nu verboden aan de Universiteit Antwerpen. Het kan namelijk gebeuren dat er tijdens gesprekken uit het niets pornografisch materiaal verschijnt. Misschien vind je dat niet zo erg, maar voor jonge kinderen, die het ook gebruiken om met hun vriendjes te bellen, zijn dat soort beelden uiteraard niet geschikt.

Er zijn via ‘Zoom’ ook al computers gehackt en paswoorden gestolen, en daarom werd het van de computers gehaald aan de Universiteit Antwerpen.  “Zeker in deze coronatijden is alles van ICT van cruciaal belang voor een universiteit” verduidelijkt woordvoerder Peter De Meyer in ‘De Ochtend’. “Onze lessen vinden niet meer fysiek plaats. Alles is verhuisd naar online. ‘Zoom’ had wel aangekondigd dat ze een en ander gingen verbeteren, maar dat is nog niet in voldoende mate gebeurd.”

De Universiteit Antwerpen is niet alleen. Ook in het buitenland werd ‘Zoom’ al verboden of streng afgeraden.  Voor het gebruik binnen de regeringen bijvoorbeeld, maar ook binnen bedrijven, organisaties en in sommige scholen. Ze mogen de app niet meer gebruiken voor hun afstandsonderwijs.

“Zorg ervoor dat je applicatie up to date is”

Maar welk programma gebruik je best wel? ‘De Ochtend’ sprak met enkele experts en die raden aan de veiligheidsadviseur van je bedrijf te contacteren: vraag eens welk programma hij of zij voorstelt om te gebruiken. Of kies voor één van de programma's van de bekende grote merken, zoals ‘Microsoft Teams’, daar kan niet zo heel veel mis mee lopen. Let wel: ook daar komen er plots veel meer gebruikers bij, en kunnen er toch nog bugs opduiken. Daarom is het belangrijk om de laatste versie van je videochat-programma te gebruiken.

“Zorg ervoor dat je applicatie helemaal ‘up to date’ is” zegt Stijn Jans, de oprichter van Intigriti, een Belgisch platform voor Ethische Hackers. “Je hebt heel vaak dat bedrijven nieuwe versies van hun applicaties uitbrengen, zowel voor je telefoon als voor je computer, en het is heel belangrijk dat je altijd volgt. Bij nieuwe versies zijn er niet alleen nieuwe functies beschikbaar, maar mogelijk zijn er ook veiligheidsproblemen die opgelost werden.”

Wil je een privégesprek doen? Kies ook dan voor een app van een bedrijf dat heel bekend is, bijvoorbeeld Skype. Ook de klassieke tips blijven daar gelden: hang een post-it voor je camera als je ‘m even niet gebruikt, vergeet je microfoon niet af te zetten na gebruik en let ook even op wat je in de achtergrond allemaal toont.

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet