Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Afbeelding van het programma: De Tour Vandaag

De Tour Vandaag

Universiteit Gent gebruikt "ingenieus rotatiesysteem" voor studenten in code oranje

wo 16 sep. - 20:35

De universiteiten bereiden zich voor op de start van het academiejaar. . In Antwerpen, Gent en Hasselt starten ze in code oranje. Dat betekent dat de aula's maar voor een vijfde gevuld mogen zijn. De andere universiteiten gaan in code geel van start. "De anonimiteit dreigt groter te worden. Eenvoudig is het niet, maar we gaan ons best doen" zegt professor Nicolas Boutea (Universiteit Gent) in 'De Tour Vandaag'.
© Nicolas Maeterlinck (Belga)

"Anonimiteit dreigt groot te worden"

In Gent hebben ze het roer omgegooid. "We waren ons aan het voorbereiden op code geel, maar vanochtend zijn we onmiddellijk in een andere modus gestapt naar code oranje", legt professor Nicolas Bouteca uit.

"Er zullen nog minder studenten live naar de lessen mogen komen. Vooral in het eerste jaar betekent dat dat er veel minder studenten naar de lessen mogen komen. We hebben een ingenieus rotatiesysteem bedacht. We hebben met de studentenlijst gebruikt om te roteren. De ene student mag een week wel naar de les komen, dan moet hij twee weken thuis blijven en na drie weken mag hij opnieuw naar de les komen."

Daarnaast worden de lessen gestreamd voor de studenten die de les niet mogen bijwonen." Op dit moment kan het niet anders. Het is niet gemakkelijk voor de nieuwe studenten die uit het middelbaar komen. De anonimiteit dreigt groter te worden. Eenvoudig is het niet, maar we gaan ons best doen", zegt Bouteca.

"Speciaal verluchtingssysteem in de aula's"

De KU Leuven heeft beslist om van start te gaan in code geel. De studenten zijn welkom in de aula's, waar mondmaskers verplicht zijn en de anderhalve meter afstand houden gerespecteerd moet worden. "Er zijn veel voorbereidingen gedaan met onder meer een speciaal verluchtingsysteem in de aula’s. We hebben een maximum per aula bepaald voor code geel en code oranje. We gaan van start in code geel en zullen alle voorzorgen nemen", legt professor Elke D'Hoker uit.

"Als de cijfers van het aantal besmettingen omhoog gaan in de universiteit zal het eerder komen door feestjes en dergelijke, dan door de aula’s, waar de studenten met een mondmasker zitten en alle coronamaatregelen kunnen respecteren."

Beluister de gesprekken met Nicolas Bouteca en Elke D'Hoker in 'De Tour Vandaag':

Bron: vrtnws.be en 'De Tour Vandaag'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet