Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Afbeelding van het programma: De Tour Vandaag

De Tour Vandaag

Universiteit Gent vraagt in open brief om meer transparantie en heldere coronacijfers

ma 14 sep. - 21:41

Er komt opnieuw kritiek op de coronacijfers. De Universiteit Gent en het UZ hebben een open brief geschreven waarin ze stellen dat de cijfers niet duidelijk en niet concreet genoeg zijn. Nochtans is dat absoluut noodzakelijk om de bevolking mee te krijgen in het verhaal. Onder de ondertekenaars bevindt zich de (medische) top van de universiteit én rector Rik Van de Walle.
© Thierry Roge (Belga)

In de open brief stellen de ondertekenaars dat het tijd is om de cijfers preciezer en duidelijker uit te leggen. Onder hen niet enkel mensen als Piet Hoebeke (decaan van de faculteit Geneeskunde) of Frank Vermassen (hoofdarts van het UZ Gent) maar ook rector Rik Van de Walle.

Volgens Hoebeke is het van groot belang dat die cijfers zo helder mogelijk zijn. "We willen dat de informatiedoorstroming naar de bevolking zo volledig en duidelijk mogelijk is. Anders wordt het voor hen moeilijk om alle maatregelen op te volgen. Dan krijgt je ofwel paniek, ofwel je m'en foutisme."

De ondertekenaars vinden het bijvoorbeeld niet ideaal dat er zo hard gefocust wordt op de besmettingscijfers. Ze willen dat er altijd duidelijk bij verteld wordt hoe groot de geteste groep is. "800 nieuwe gevallen op een totaal van 800 testen", zegt Hoebeke, "is natuurlijk nog wat anders dan 800 gevallen op 8.000 testen. Laat ons de info bevattelijk maken, zodat mensen weten wat ze waarom doen."

"Niet de juiste manier"

De ondertekenaars vinden ook dat de cijfers niet noodzakelijk transparant zijn. Zo is het niet duidelijk tot welke groepen besmette personen behoren en of die ook onderliggende factoren - diabetes bijvoorbeeld - vertonen. En dat kan dus allemaal beter.

Rector van de UGent Rik Van de Walle vraagt in 'De Tour Vandaag' duidelijke communicatie van de overheid. "Je kan pas een draagvlak creëren als mensen weten waarom ze inspanningen leveren. Dat wil zeggen dat ze moeten weten wat de langetermijndoelstellingen zijn en welke stappen we moeten zetten om die doelstellingen te bereiken."

(lees verder onder de foto)

Steven Van Gucht van Sciensano, dat elke ochtend de cijfers publiceert, is het niet eens met de stellingen in de open brief. Niet enkel zegt hij dat alle cijfers wel degelijk voorhanden zijn, hij vindt de open brief ook niet de juiste manier van communiceren en denkt dat zoiets de steun bij de bevolking vermindert.

"Wetenschappers die openlijk in de media onder elkaar discussiëren - dat is niet de juiste manier om het vertrouwen van de bevolking te behouden. Misschien moeten we onder elkaar een consensus vinden en dan pas naar buiten treden."

De volledige tekst van de open brief vind je op vrtnws.be

Beluister het gesprek met Rik Van de Walle in 'De Tour Vandaag':

Bron: vrtnws.be en 'De Tour Vandaag'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet