Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Interne Keuken

Uppercut

vr 13 mei - 10:00

Kaboum!

Marjolein Van Bavel onderzoekt als historica de geschiedenis van vrouwelijke boksers in Mexico. Dat eerste, dat is al opvallend – pas in 2012 (!) mochten vrouwen voor het eerst boksen op de Olympische Spelen – maar het tweede is dat al helemaal: Mexico als macholand bij uitstek is een van de laatste plaatsen ter wereld waar je boksende vrouwen zou verwachten. En toch: ze doen het er al sinds de jaren twintig van de vorige eeuw. Toen nog illegaal.

Boksen was voor vrouwen verboden. Veel te gevaarlijk. Van bont en blauw geslagen borsten zou je borstkanker krijgen, zo werd beweerd. Dat was niet bewezen, maar je kan maar beter voorzichtig zijn. En de vrouwelijke voortplantingsorganen zouden gekwetst kunnen geraken. Dat die van een man aan de buitenkant hangen te bengelen werd gemakshalve over het hoofd gezien.

Ook toen wetenschappelijk bewezen werd dat boksen bij mannen tot fikse hersenschade kon leiden, werd de sport niet verboden. Mannen hebben het recht om zichzelf te verminken. Vrouwen niet. Mannen die op elkaars gezicht timmeren, dat is stoer. Dat is mannelijk. Als vrouwen nu ook hun mannetje beginnen te staan, dan is het einde zoek, vond de Mexicaanse boksbond. 

Daar trokken die vrouwen zich niks van aan. Ze bleven boksen. En ze wonnen het gevecht. Maar niet zonder slag of stoot. De details zaterdag aan onze keukentafel.

Beluister het volledige gesprek :

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet