Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

De Wereld Vandaag

Vaccinoloog Pierre Van Damme: "We blijven vaccineren met AstraZeneca"

ma 15 mrt. - 6:38

De vaccinatiecampagne in ons land gaat door zoals gepland, dus mét het AstraZeneca-vaccin. Dat zei vaccinoloog Pierre Van Damme in 'De Wereld Vandaag'.
Pierre Van Damme

Er zijn heel wat twijfels gerezen rond het AstraZeneca-vaccin, nadat er in een paar landen gevallen van bloedklonters werden gerapporteerd. Verschillende Europese landen hebben de vacciantie met AstraZeneca daarom stopgezet, ook al is er nog geen oorzakelijk verband gelegd.

De Hoge Gezondheidsraad blijft bij een positief advies over AstraZeneca en de ministers van Volksgezondheid van ons land nemen dat over, zei Pierre Van Damme, die ook deel uitmaakt van de taskforce vaccinatie in ons landin 'De Wereld Vandaag'. "Het zou nu onverantwoord zijn om onze vaccinatiecampagne te pauzeren, gezien de cijfers nu."

Spelen andere landen dan paniekvoetbal? "Ik ben verbaasd over de beslissing van de andere landen", reageert Van Damme. "Er is tot op vandaag geen verband aangetoond. Zij nemen een beslissing uit voorzichtigheid, maar laten we niet vergeten dat we middenin een pandemie zitten. We moeten er alles aan doen om op grote schaal te vaccineren."

"We moeten de zaak blijven onderzoeken en naar de gegevens kijken, maar we zijn nu een kwetsbare groep aan het vaccineren en zij hebben veel baat bij een inenting. Het is belangrijk dat we blijven doorgaan. Stoppen betekent mensen bescherming ontzeggen en in deze fase mogen we dat echt niet doen."

Welke landen stoppen wél?

Duitsland beet vanmiddag de spits af. De overheid volgt een aanbeveling van het Paul Ehrlich Institut, zegt een woordvoerder van het Duitse ministerie van Volksgezondheid. Na nieuwe meldingen van trombose van de hersenaders vindt het instituut voor de goedkeuring van vaccins en biomedische geneesmiddelen dat nader onderzoek noodzakelijk is. Een paar uur later maakten ook Frankrijk en Italië bekend dat ze tijdelijk stoppen met AstraZeneca.

Sinds 15 uur zit het Europees Geneesmiddelenagentschap bijeen. Een nieuw advies over het vaccin volgt donderdag. De Franse president Emmanuel Macron zei expliciet dat hij dat advies afwacht.

Na onder meer Denemarken, Noorwegen en IJsland vorige week, besliste ook Nederland gisteren om het vaccin van AstraZeneca tijdelijk niet meer te gebruiken. De landen willen eerst zeker zijn dat er geen verhoogd risico op bloedklonters is.

"Niet goed voor vaccinatiebereidheid"

Het Agentschap Zorg en Gezondheid, dat in Vlaanderen verantwoordelijk is voor de vaccinatie, benadrukt ondertussen dat er "geen bewijs is voor problemen met AstraZeneca". Woordvoerder Joris Moonens geeft wel toe dat het nieuws over AstraZeneca geen goed zal doen aan de vaccinatiebereidheid van de Vlamingen.

Het Verenigd Koninkrijk gebruikt AstraZeneca massaal, daar zijn al ongeveer 20 miljoen mensen met het vaccin ingeënt. Volgens de Britse premier Boris Johnson is er geen enkele reden om te stoppen met het toedienen van het AstraZeneca-vaccin. Volgens Johnson is de Britse geneesmiddelenregulator "een van de strengste en meest ervaren" in de wereld en is het onnodig om te stoppen met de vaccinatie met AstraZeneca. "De vaccins zijn heel effectief in het verminderen van ziekenhuisopnames en overlijdens", aldus de regeringsleider. "We hebben nog steeds vertrouwen in het programma en het is geweldig om te zien dat aan zo'n snelheid wordt uitgerold in het Verenigd Koninkrijk."

Tijdens een hoorzitting in het Europees Parlement vanmiddag heeft het hoofd van de vaccinatiestrategie van het Europees Geneesmiddelenagentschap nog eens herhaald dat het vaccin van AstraZeneca veilig is. "We hebben in onze verzamelde gegevens nog geen bewijzen gevonden dat het vaccin een risico inhoudt", zei Marco Cavaleri. "We zien dan ook geen enkele aanwijzing om de vaccinatie met AstraZeneca stop te zetten. De voordelen blijven nog altijd groter dan de risico's. Maar we blijven elk geval onderzoeken."

De voordelen blijven nog altijd groter dan de risico's.

Beluister het gesprek met Pierre Van Damme in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet