Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: De Wereld van Sofie

De Wereld van Sofie

"Vallen en weer opstaan, dat hoort bij het ouderschap"

do 24 jan. - 11:32

Saskia De Coster groeide op met de slogan 'Willen is Kunnen'. Bij haar zoontje is dat ondertussen gelukkig al 'Proberen kan je Leren'.
Saskia De Coster

In 'Nachtouders' schrijft Saskia De Coster het deels fictieve en deels autobiografische verhaal van haar nieuw ouderschap. Het personage Saskia is de niet biologische moeder van een zoontje dat ze samen met haar partner Juli opvoedt en dat ter wereld kwam dankzij het donorschap van Karl, een goede vriend/kunstenaar uit Canada.

In dit boek moét ik eerlijk zijn. De personages zijn uiteraard constructies maar er zit héél véél van mezelf in. De urgentie om het boek te schrijven was groot.

Het boek is een afwisseling van dagboekfragmenten van het eerste jaar met haar zoontje, en het reisverhaal van het koppel naar de Heimat van Karl (een hippie eiland voor de kust van Canada). In die verhalen zoekt Saskia naar haar plaats als niet-biologische moeder. 

Blauwogig godje

De Coster merkt op dat veel mensen haar met heel goede bedoelingen zeggen hoeveel haar zoontje op haar lijkt, ook al is er geen biologische band. "Mijn zoontje is een blond blauwogig godje, een houthakkertje, dankzij de Canadese donor. Ikzelf ben een zwartharige bleekscheet. Dit zeggen hoeft dus helemaal niet! Mensen willen dat er een biologische band is, maar dat hoeft niet."

Blauwe schimmel

De campagne rond het boek focust op een aantal grappige situaties die mensen meemaken met hun kinderen. “Uiteraard faal ik soms als ouder. Ik moest ooit eens snel een brooddoos klaarmaken voor mijn zoontje en kreeg van de leraar nadien de brooddoos terug met blauwe schimmel op zijn boterham” zegt De Coster.  Al doet iedereen maar wat natuurlijk. En dat vindt ze geruststellend.

Soms denk je: ik faal als ouder. Maar vallen en weer opstaan, dat hoort bij het ouderschap.

“Ouder zijn is ook anders geworden" zegt De Coster.  "Ik ben opgegroeid met de slogan 'Willen is Kunnen' maar de wereld en onze inzichten veranderen. Bij mijn zoontje is dat ondertussen gelukkig al 'Proberen kan je Leren'. De dogma’s van vroeger zijn verdwenen.”

Meer info over het boek vind je op dasmag.nl

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet