De Ochtend
Van angstaanvallen tot medicatie: drie jongeren getuigen over hoe ze worstelen in coronatijden
wo 2 dec. - 7:10
Nora, 20 jaar, heeft angstaanvallen
Nora is 20 jaar, studeert farmacie aan de UGent. Nora is altijd een goede studente geweest, een met een rijk gevuld sociaal leven en een warm en veilig gezin. Behalve wat stress voor de examens was er geen vuiltje aan de lucht. Tot in maart van dit jaar, kort na de eerste lockdown. Nora kon niet meer naar de les, niet meer op café, geen scouts. Alles ging op slot. Nora zat thuis tussen haar vier muren en studeren ging niet meer.
Ondertussen gaat het goed met Nora. Ze slaapt weer alleen, de studies lukken en ze gaat nog regelmatig naar haar psycholoog. Ze kan nu veel beter relativeren.
Tuur, 16 jaar, mist sociaal contact
Er zijn lockdownfeestjes, jongeren die uit de bol gaan, maar dat gaat over een klein deel. De meeste jongeren houden zich wél aan de coronamaatregelen, zoals Tuur. Voor hem viel de eerste lockdown in het voorjaar nog mee, maar nu begint het echt door te wegen. School, ontspanning, met vrienden afspreken, alles gebeurt in dezelfde kamer, de studeerkamer. Tuur vertelt dat hij zijn gewone leven mist.
Sibrecht, 18 jaar, neemt medicatie tegen duistere gedachten
Sibrecht haalde zijn diploma middelbaar in juni en begon enkele maanden geleden aan zijn studie psychologie. Sibrecht had vroeger last met sociale contacten leggen, maar dankzij zijn psychologe geraakte hij daarvan af. Afgelopen zomer ging hij nog met vrienden op vakantie, maar enkele weken na de start aan de universiteit ging het mis.
Mensen echt zien, niet via een scherm
Hoe kunnen we jongeren nu echt helpen? Online contacten zijn volgens het onderzoek van Inez Germeys zeer positief voor het psychisch welzijn van jongeren, maar het is zeker geen volwaardige vervanging van échte contacten
Maar Nora, Tuur en Sibrecht zijn niet de enige jongere die het moeilijk hebben. Uit een onderzoek van de KU Leuven uit 2018 blijkt dat 1 op de 5 jongvolwassen matig tot ernstige psychische klachten heeft. Post-corona, begin april 2020, werd een deel van die adolescenten opnieuw bevraagd. Ze blijken na 4 weken lockdown eenzamer. Uit andere internationale studies blijkt dat de angstgevoelens toenemen. Ook uit een rondvraag van VRT NWS bij Vlaamse psychologen blijkt dat jongeren steeds meer angst en depressieve gevoelens hebben.
Ondertussen is er bijna 9 maanden een gezondheidscrisis. En de gevolgen daarvan wegen zwaar op jongvolwassenen en jongeren. Ook voor wie in een warme thuissituatie opgroeit en een goede relatie heeft met zijn ouders. De situatie lijkt voor velen uitzichtloos. Hoogleraar psychologie Inez Germeys maakt zich ernstige zorgen over de 15-25-jarigen.
Luister naar de verhalen van Nora, Tuur en Sibrecht. Aansluitend een gesprek met Hoogleraar psychologie Inez Germeys in 'De Ochtend':
Het onderzoek naar geestelijke gezondheid loopt nog steeds. Zo is er een grote internationale studies waarbij meer dan 100.000 personen uit 40 landen wereldwijd betrokken zijn. Er worden nog steeds deelnemers aan deze studie gezocht. Meer informatie vind je op https://www.coh-fit.com