Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De wereld van Sofie

Van bankhanger tot zonderling: de woorden van het jaar

di 15 dec. - 11:54

'De Wereld van Sofie' ging op zoek naar het woord waarmee je 2020 zou kunnen samenvatten. Een woord dat alles zegt over het bijzondere, bewogen, belachelijke jaar dat we bijna achter de rug hebben. We vroegen ook enkele opiniemakers, journalisten, denkers, nieuwsfreaks naar hun woord van het jaar.
bankhanger

Opiniemaker Rik Van Cauwelaert: bankhanger

"“Ik was altijd al een enthousiaste bankhanger, ik installeer me graag languit met kranten en weekbladen in de sofa. Maar door corona heeft de bankhanger een nieuwe status gekregen, die van de man of vrouw met de grootste burgerzin. Want de bankhanger komt niet buiten en mijdt alle contacten.”

Journaliste en columniste Mia Doornaert: comakijken (bingewatching)

“Als gepensioneerde had ik tot voor kort nog altijd een heel actief leven met voordrachten, conferenties en veel boeiende ontmoetingen. Door COVID-19 is dat allemaal weggevallen, en dan gaan de dagen akelig hard op mekaar lijken. Ik heb veel gewandeld en gelezen, maar de avonden -  en ook vaak een stuk van de nacht - heb ik doorgebracht met comakijken: reeksen op Netflix, opgenomen Britse feuilletons… allemaal onderhoudende verhalen waar op het eind het recht zegeviert.  Mijn grootste guilty pleasure was ‘Emily in Paris’, die reeks heb ik in één ruk uitgekeken. Ondanks de commentaar dat ze oppervlakkig zou zijn, vond ik ze heel gepast in deze naargeestige tijd: sprankelend als champagne, lichtvoetig en met heerlijke beelden van mijn geliefde Parijs.”

De Standaard-hoofdredacteur Karel Verhoeven: curve

"Ik vind dat 2020 gedicteerd is door de curve. We worden al 9 maanden geregeerd door die statistiek. Geleidelijk aan zijn we ook de curve geworden. Wij zijn de curve, ons gedrag bepaalt de curve. En er is ook nog iets akeligers gebeurd, journalistiek: de curve is de mens gaan vervangen."

Theatermaker Jaouad Alloul: flexibiliteit en overgave

"Flexibiliteit: ik zag nogal wat voorstellingen en projecten geannuleerd worden.  Mensen rondom mij vroegen of ik me flexibel kon opstellen, en voor ik het wist vroeg ik ook aan anderen om zich flexibel op te stellen. Bij die flexibiliteit kwam overgave heel goed van pas: jezelf overgeven aan de situatie maar de strijd niet opgeven. Wij zijn een maatschappij die graag de controle heeft, en overgave is net toegeven dat je geen controle hebt. Maar ik denk wel dat er veel kracht in overgave zit."

Auteur en ondernemer Yasmien Naciri: lockdownvrijheid

Ze heeft het zelf verzonnen, omdat ze het een heel interessant gegeven vindt: “Enerzijds betekent ‘lockdown’ een beperking van je vrijheid, dat hebben we allemaal aan den lijve ondervonden. En anderzijds heb ik het gevoel dat mensen hun vrijheden veel meer zijn gaan waarderen. Onze bewegingsvrijheid, onze keuzevrijheid, dat zijn dingen die we misschien iets te vanzelfsprekend waren gaan vinden. Ik hoop dat we die vrijheden na deze lockdown veel meer gaan omarmen.”

Dichteres Delphine Lecompte: ontwenningsverschijnselen

"ik kies het woord ontwenningsverschijnselen omdat ik me heb laten opnemen om van drankmisbruik af te geraken. Mensen die me heel oppervlakkig kennen, denken : 'Wauw, wat een fantastisch jaar voor jou. Je werd een beetje publiekslieveling.' Maar voor mij waren de eerste 6 maanden van 2020 hels door een alchoholverslaving. Vanaf juni heb ik dat aangepakt. Dat was ook nog een tijdje hels. Ik probeer nog steeds te wennen aan een leven zonder roes. Ontwenningsverschijnselen ja. Na 6 uur zonder alcohol in mijn bloed, beven, klappertanden, paniek, doodsangsten, dat was heftig. Nu ben ik bijna 6 maanden verlost van de drank. Ook al voelt het niet altijd als een verlossing aan. Het is ook nog heel pril, 6 maanden sobriety. Nu zit ik weer in een gevaarlijke fase. De ontwenning ben ik een beetje vergeten. De feesten komen er aan en ik betrap me er op dat ik denk : ‘Oudejaarsavond zonder alcohol? Moet ik mezelf dat aan doen?’ Maar ik denk wel dat het zal lukken."

Filosofe Tinneke Beeckman: zonderling

"Zonderling, omdat dit jaar door onverwachte gebeurtenissen gedomineerd werd. Zonderling, omdat banale, gewone dingen niet meer kunnen. Zonderling omdat we zonderlingen zijn geworden,  afgezonderd van elkaar. Zonderlingen omdat we nieuwe kenmerken van onszelf ontdekten.  En ook zonderlingen omdat we het zonder moeten stellen, zonder gezelschap en zonder de dingen die vroeger tot het gewone leven behoorden."

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet