Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Byloo

"Van de 3500 straten in Antwerpen, zijn er amper 70 naar vrouwen vernoemd"

di 3 mrt. - 11:48

Vanavond wordt de eerste aflevering van Meer Vrouw op Straat gelanceerd. Als eerste is Antwerpen aan de beurt. Van de 3500 straten, zijn er amper 70 naar vrouwen vernoemd. Sofie Lemaire ging aan het werk om daar verandering in te brengen.
Foto: Sofie en Vincent in de studio

“We lanceerden een oproep bij burgemeesters en stadsbesturen. Tegelijkertijd vroegen we aan het publiek welke vrouw volgens hen geëerd zou moeten worden en of daar een plek bij hoort. Met die informatie zijn we met lijsten van vrouwennamen naar de verschillende stadsbesturen getrokken”, vertelt Sofie Lemaire in Byloo.

We doen elk jaar knetter over elke oscarnominatie, maar we vergeten dat er ooit al eens een Belgische vrouw een oscar gewonnen heeft

“Vanavond hebben we het bijvoorbeeld over Nicole van Goethem, de enige Belgische oscarwinnaar. We doen elk jaar knetter over elke oscarnominatie, maar we vergeten dat er ooit al eens een Belgische vrouw een oscar gewonnen heeft.”

Clara Peeters, tijdgenote van Rubens, is ook totaal vergeten. Maar ze was een fantastische kunstenares die voornamelijk stillevens schilderde en niet zou moeten onderdoen. Haar werken zijn zo indrukwekkend. Er zijn zelfs kaasmeesters die in de schilderijen de rijping van de kaas kunnen aflezen omdat ze ze zo goed heeft weergegeven.”

Om een straat te krijgen moet je gestorven zijn, maar dat houdt Sofie niet tegen om ook levende vrouwen voor te stellen.

Zo is er Paula Marckx, de vrouw die ervoor gezorgd heeft dat het Arrest-Marckx er kwam. “Ze was bewust ongehuwde moeder, waardoor haar dochter geen rechten had. Ze heeft dan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens aangeschreven in naam van haar dochter om toch dat kind dezelfde rechten te geven als een kind dat geboren wordt bij een vader en een moeder.”

Ook Yasmine krijgt een straat cadeau in Antwerpen

Er is een hele wijk naar vrouwelijke artiesten vernoemd. La Esterella krijgt een straat, Ann Christy krijgt een straat en Yasmine krijgt een straat in die buurt.

Beluister het volledige gesprek met Sofie Lemaire:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet