Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

De Wereld Vandaag

Van je microfoon aanzetten tot je scherm ontgrendelen: Temu, de privacynachtmerrie die TikTok ver overstijgt

do 21 mrt. - 5:27

Er rijzen vragen over Temu, de Chinese shoppingapp waar veel mensen producten kopen. Onderzoekers wijzen erop dat de app een grotere dataspion is op onze telefoon dan TikTok, de app die net daarvoor regelmatig onder vuur ligt. Er zijn ook al rechtszaken aangespannen tegen Temu.
Temu
© rarrarorro - stock.adobe.com

De Chinese shoppingapp Temu is hyperpopulair. In de appstores van Apple en Google staat Temu bij ons op nummer 1 in de categorie ‘meest gedownloade gratis applicaties’.

Maar gratis is in het geval van Temu wel heel relatief, blijkt uit onderzoek in het nieuwe VRT CANVAS-programma ‘Het digitale dilemma’. De app heeft verborgen functies die zich diep in je smartphone nestelen en waardoor Temu mogelijk volledige toegang krijgt tot bijna alle gegevens op je telefoon.

Toegang tot foto's, adresboek en zelfs babymonitor

Om te weten wat Temu allemaal op de achtergrond doet, kijken we naar de broncode. Dat lukte technologie-expert Vincent Nys. Die haalde de code uit een telefoon die met Android werkt, het besturingssysteem van Google.

"Zodra je Temu installeert, vraagt het rechten om aan je camera te kunnen, je contacten en je wifinetwerk", zegt Nys. Op zich is dat niet abnormaal, veel apps doen dat, ook TikTok bijvoorbeeld. Maar Temu gaat nog een stap verder. "Zo wil de app ook de rechten om je telefoon 's nachts te ontgrendelen, zonder dat je erbij bent. En Temu wil ook audio kunnen opnemen."

Voor alle duidelijkheid: alle apps verzamelen alle mogelijke informatie over ons en delen die met verkopers, marketeers en data-analisten. Achter de schermen van onze apps speelt zich een hele handel met onze data af. Toch stelt Nys zich vragen bij wat Temu allemaal kan doen.

"Waarom wil een shoppingapp je geluid opnemen", vraagt Nys zich af. "Waarom moet een shoppingapp software kunnen installeren? Stel dat je een draadloze babyfoon hebt, dan kan Temu technisch gezien perfect via de app en je lokaal netwerk aan de camera van die babymonitor. Dat is toch vreemd?"

Temu 'gevaarlijkste' app in omloop?

De analyse van Nys bevestigt daarmee een eerder onderzoek van de Amerikaanse organisatie 'Grizzly research'. Zij onderzoeken grote bedrijven waarvan ze vermoeden dat ze de negatieve aspecten van hun producten verborgen willen houden.

Volgens Grizzly is Temu vanaf het moment dat je de app gebruikt ook nog in staat om screenshots te nemen, je berichten te lezen, allerlei programma’s te installeren op je smartphone (ook het onderzoek van Grizzly werd uitgevoerd op een Androidtelefoon, red.).

Uittreksel uit de broncode van Temu.
© VRT

Uittreksel uit de broncode van Temu.

Als je Temu toegang geeft tot je locatiegegevens - een vraag die je krijgt wanneer je bijvoorbeeld een foto oplaadt van een kledingstuk dat je wil hebben - weet het bedrijf ook tot op een afstand van 3 meter waar je bent.

De onderzoekers van Grizzly stellen dan ook dat Temu 'de gevaarlijkste app in omloop' is en dat de privacy van gebruikers op een agressieve en indringende manier wordt geschonden. 

Onderzoek van het Zwitserse bedrijf Joe Security bevestigt die analyse, al wijzen de Zwitserse onderzoekers er ook op dat we die toestemming zelf geven door de voorwaarden van Temu te aanvaarden.

Uitreksel uit de broncode van Temu.
© VRT NWS

Uitreksel uit de broncode van Temu.

"Vroeger was TikTok ook zo indringend op je telefoon, maar als we TikTok vandaag vergelijken met Temu, dan mag je gerust vaststellen dat Temu een veel grotere datastofzuiger is", zegt Nys.

Met dat in het achterhoofd is het opmerkelijk dat TikTok verboden is op de professionele telefoons van mensen die werken voor de Europese Commissie, de federale en de Vlaamse overheid. Uit vrees voor spionage. Maar ook Temu is in handen van een Chinees bedrijf.

Bij TikTok zijn er bezorgdheden dat de data die worden vergaard, doorgesluisd worden naar de Chinese overheid. Het opnemen van audio zou natuurlijk een zeer bruikbare functie zijn voor mogelijke spionagedoeleinden. 

Chinese zusterapp Pinduoduo al uit de app stores

Amerikaanse gebruikers hebben alvast enkele advocaten ingeschakeld om een klacht in te dienen tegen Temu omdat de app amper rekening houdt met de privacy van haar gebruikers. De aanklagers beschuldigen Temu ervan "doelbewust en opzettelijk" de app vol te steken met malware en spyware en het misleiden van consumenten over het gebruik van hun gegevens.

Temu ontkent de beschuldigingen en beweert dat onder meer de onderzoekers van Grizzly foute informatie verspreiden.

Vorig jaar nog haalde Google Pinduoduo - de Chinese zusterapp van Temu - uit de Play Store . Er zou malware (schadelijke software, red.) hebben ingezeten. Google noemde het een "geïdentificeerde schadelijke app" en drong er bij gebruikers op aan om de Pinduoduo-app te verwijderen. Ook hier ontkende de Chinese online retailer de beweringen.

Bron: vrtnws.be en De Wereld Vandaag

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet