Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Van Macron tot Guterres: wereldwijde kritiek op Israël neemt toe na doden bij bedeling van hulpgoederen

vr 1 mrt. - 5:15

De internationale gemeenschap heeft heel wat kritiek op Israël na de beschietingen van Israëlische soldaten op Palestijnen bij een bedeling van hulpgoederen. Onder meer de Franse president Macron en ook onze minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) hameren nogmaals op een staakt-het-vuren. De Europese buitenland-vertegenwoordiger Josep Borrell en VN-topman Antonio Guterres hebben het incident veroordeeld.
Marcon en Guterres

112 mensen zouden in Gaza al overleden zijn nadat Israëlische soldaten het vuur openden op Palestijnen die stonden aan te schuiven voor hulpgoederen. Israël zegt dat de soldaten enkel geschoten hebben op een beperkte groep mensen die een bedreiging voor hen vormden. De doden zouden volgens hen te wijten zijn aan het gedrum en de chaos bij de voedselbedeling.  

Volgens het Palestijnse ministerie van Buitenlandse Zaken en verschillende ziekenhuismedewerkers zouden Israëlische troepen wel degelijk het vuur geopend hebben op honderden mensen die aan het wachten waren op voedselhulp.  

Extra VN-veiligheidsraad hamert op staakt-het-vuren

Heel wat internationale leiders reageerden in elk geval diep verontwaardigd en ze eisen nog maar eens een onmiddellijk staakt-het-vuren. Er werd gisteren ook met spoed een vergadering van de VN-Veiligheidsraad georganiseerd. Die verliep achter gesloten deuren, maar focuste op een staakt-het-vuren.  

Antonio Guterres, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, veroordeelt het incident sterk. Hij zegt verder op X dat de VN al een week geen hulp meer heeft kunnen bieden in het noorden van Gaza en benadrukt dat de mensen in Gaza hulp nodig hebben.  

De Colombiaanse regering heeft intussen aangekondigd dat het geen wapens meer zal kopen van Israëlische wapenbedrijven. Israël is nochtans een belangrijke wapenleverancier voor de Colombiaanse veiligheidstroepen. 

Verontwaardiging in Europa

Josep Borrell, de hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid, heeft het incident in Gaza ook aan de kaak gesteld op X. "Ik ben geschokt door de berichten over het nieuwe bloedbad onder burgers in Gaza, die wanhopig op zoek waren naar humanitaire hulp", aldus Borrell. "Deze doden zijn volstrekt onaanvaardbaar."

José Manuel Albares, de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, noemt de gebeurtenissen "onaanvaardbaar" en vraagt eveneens om een wapenstilstand. Ook Frankrijk vindt dat de actie van Israël niet te rechtvaardigen valt. Zo sprak de Franse president Emmanuel Macron zijn "sterkste veroordeling" uit en eiste "waarheid" en "gerechtigheid".

"Ik ben diep verontwaardigd over de beelden die ons hebben bereikt vanuit Gaza, waar burgers zijn aangevallen door Israëlische soldaten", schreef Emmanuel Macron op X. "Ik veroordeel deze schietpartijen sterk en roep op tot waarheid, gerechtigheid en respect voor het internationaal recht".

Turkije zegt dan weer dat Israël "een nieuwe misdaad tegen de menselijkheid" heeft gepleegd. Turkije was eerder al zeer kritisch over het optreden van Israël in de Gazastrook. "Het feit dat Israël, dat Gazanen heeft veroordeeld tot hongersnood, dit keer onschuldige burgers in een rij voor humanitaire hulp tot doelwit maakt, toont aan dat Israël uit is op het bewust en collectief vernietigen van het Palestijnse volk", schrijft het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ook Belgische politiek veroordeelt incident

Ook onze minister van Buitenlandse Zaken, Hadja Lahbib (MR) herhaalt de oproep tot een staakt-het-vuren na de beschietingen. "De tragedie in het noorden van Gaza versterkt alleen maar de oproep van België tot een onmiddellijk staakt-het-vuren", schrijft ze op X. "Respect voor internationaal recht is een absolute prioriteit. Burgers moeten worden beschermd."

Er is genoeg gepraat, nu hebben we resultaten nodig

— PS-fractieleider Ahmed Laaouej

De Franstalige socialisten in ons land eisen dan weer dat premier Alexander De Croo (Open VLD) sancties tegen Israël op de Europese agenda zet. Dat zei PS-fractieleider Ahmed Laaouej tijdens het vragenuurtje in de Kamer. "Er is genoeg gepraat, nu hebben we resultaten nodig."

De premier kan een sanctiepakket in de EU op tafel leggen nu ons land het tijdelijk voorzitterschap van de EU in handen heeft en moet die kans ook grijpen, aldus Laaouej. "Niemand begrijpt het dat we een staat in totale straffeloosheid alle democratische principes laten schenden (...) Er is genoeg gepraat, nu hebben we resultaten nodig."

Nabil Boukili van de extreemlinkse PVDA staat op min of meer dezelfde lijn. "Ik had bij u graag dezelfde vastberadenheid gehoord als voor Oekraïne", wierp hij de premier voor de voeten. "U keurt de daden van Israël af, maar wij willen actie zien, en dus sancties. U neemt uw verantwoordelijkheid niet. De wereld kijkt toe, en wij doen niets terwijl een genocide zich afspeelt."

Bijkomende humanitaire hulp van België?

Aan het Belgische standpunt rond het Israëlisch-Palestijnse conflict is niets veranderd, maakte De Croo duidelijk. "Israël heeft het recht om zich te verdedigen, maar de situatie in Gaza is onaanvaardbaar. We pleiten voor een onmiddellijke en onvoorwaardelijke stopzetting van alle geweld", zei de premier. 

Het federale kernkabinet bespreekt of er bijkomende humanitaire maatregelen genomen kunnen worden, gaf De Croo aan. Een goede zaak, volgens Groen-vicepremier Petra De Sutter. "We moeten dit dringend opnieuw binnen de regering bespreken."

Ook minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit) is van die mening. "Elke tegenmaatregel die ons dichter bij het einde van het geweld in Gaza brengt, moet bespreekbaar zijn."

Bron: vrtnws.be en De ochtend

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet