Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

De Wereld Vandaag

Van Marino Keulen over Georges Gilkinet tot Jean-Marc Nollet: zij raakten niet verkozen en verdwijnen uit parlement

ma 10 jun. - 10:00

Voor sommige bekende politici zijn de verkiezingen uitgedraaid op een ware bijltjesdag. Zeker in de fracties van de verliezende partijen verdwijnen nogal wat bekende namen. Vooral bij de Franstalige groenen van Ecolo zijn enkele toppolitici niet verkozen geraakt. Ontdek hier welke 'grote namen' naast een zitje in een parlement grepen of niet meer terugkeren.
Vicepremier Georges Gilkinet en partijvoorzitter Jean-Marc Nollet zijn allebei niet verkozen (Belga)
© Vicepremier Georges Gilkinet en partijvoorzitter Jean-Marc Nollet zijn allebei niet verkozen (Belga)

Dat vooral bij Open VLD en bij Ecolo meer grote namen op het electorale strijdtoneel sneuvelen, hoeft niet te verwonderen. Die partijen moesten gisteren enkele rake klappen incasseren, en dat blijft niet zonder gevolgen. Toch verdwijnen er ook bij andere partijen enkele bekende koppen.

Open VLD

De partij van premier Alexander De Croo is dé verliezer van de verkiezingen ten noorden van de taalgrens. Voor enkele tenoren is dat slecht nieuws. Zo keert voormalig Vlaams minister Marino Keulen niet meer terug naar het Vlaams Parlement. Hij stond op de tweede plaats in Limburg, maar alleen Vlaams minister Lydia Peeters raakte verkozen als lijsttrekker.

In Oost-Vlaanderen kregen Vlaams Parlementslid Jean-Jacques De Gucht en Kamerlid Veli Yüksel slecht nieuws te horen. Zij stonden op respectievelijk de 3e en de 4e plaats op de Kamerlijst, maar haalden het dus niet. Muziekmanager Bob Savenberg haalde het ook niet: hij stond op de 4e plaats voor het Vlaams Parlement in Vlaams-Brabant. In West-Vlaanderen zien we Vlaams Parlementslid Mercedes Van Volcem niet meer terug: zij stond op de 2e plaats op de Kamerlijst. Hetzelfde geldt in het Vlaams Parlement voor de Ieperse burgemeester Emmily Talpe: zij stond op 2 op de lijst voor het Vlaams Parlement, maar is dus niet herkozen.

Andere bekende liberalen die we niet meer zullen terugzien of niet verkozen raakten zijn oud-Kamervoorzitter Herman De Croo, zanger-acteur Marijn Devalck, Kamerlid Tania De Jonge, Kamerlid Tim Vandenput en Kamerlid Goedele Liekens. Zij stonden allemaal op een niet-verkiesbare plaats of op een lijstduwersplaats.

Groen

Groen is ook een van de verliezers van gisteren, maar moet weinig bekende mandatarissen inleveren omdat de meeste grote namen vooraf al hadden aangegeven dat ze niet langer kandidaat waren voor een nationaal of regionaal mandaat. Dat is het geval voor Kamerlid Wouter De Vriendt, voormalig Vlaams fractieleider Björn Rzoska en Vlaams Parlementslid Elisabeth Meuleman.

Daardoor trok Groen hier en daar met nieuwe en relatief onbekende lijsttrekkers naar de kiezers. In Limburg raakten Dirk Opsteyn (lijsttrekker voor de Kamer) en Adiyia Bright (lijsttrekker voor het Vlaams Parlement) niet verkozen.

Nog een bekende naam bij de groenen die het niet heeft gehaald is de Gentse schepen Filip Watteeuw. Hij was lijstduwer op de Vlaamse lijst in Oost-Vlaanderen.

Ecolo

Bij de Franstalige groenen van Ecolo sneuvelen er verschillende kopstukken. In Namen is lijsttrekker Georges Gilkinet niet herkozen geraakt voor de Kamer. Gilkinet is vicepremier en minister van Mobiliteit en verdwijnt na 17 jaar uit de Kamer.

In Henegouwen is covoorzitter Jean-Marc Nollet als lijsttrekker voor de Kamer niet verkozen geraakt. Vanmorgen hebben Nollet en Rajae Maouane trouwens hun ontslag als covoorzitters van Ecolo aangekondigd. Lijstduwer voor de Kamer was hier Kamerlid Kristof Calvo (Groen), maar ook hij raakte niet verkozen.

In Luik is Waals minister van Energie Philippe Henry niet herkozen. Hij was lijstduwer op de lijst voor het Waals Parlement. Nog in Luik grijpt ex-judoka Charline Van Snick naast een Kamerzetel. Zij stond 5e op de Kamerlijst, maar Ecolo houdt in Luik maar 1 Kamerzetel over.

CD&V

CD&V hield gisteren relatief goed stand en ziet geen grote namen tegen hun zin verdwijnen. Wie wel naast een Kamerzetel grijpt is Walter De Donder, burgemeester van Affligem en 'Meneer de burgemeester' in Samson en Gert. Hij stond op de 3e plaats op de Kamerlijst in Vlaams-Brabant, een strijdplaats. 5 jaar geleden greep De Donder ook al eens naast een Kamerzetel.

Op de Europese lijst heeft voormalig VRT-journalist Peter Verlinden het ook niet gehaald. Hij stond op de 3e plaats en raakte niet verkozen.

Andere grote namen die het niet gehaald hebben zijn oud-partijvoorzitter Joachim Coens, Kamerfractieleider Servais Verherstraeten en Kamerlid Jef Van den Bergh. Zij stonden op een onverkiesbare plaats of een lijstduwersplaats.

Vooruit

Vooruit was gisteren een van de winnaars en verliest een bekende mandataris. Kamerlid Ben Segers is niet herkozen geraakt. Hij stond op de 4e plaats op de Antwerpse Kamerlijst, een strijdplaats.

Nog bij de Vlaams socialisten haalt Damienne Tant het niet. 'Ons Damienne' is de echtgenote van oud-minister Bert Anciaux. Zij stond in Brussel op de lijstduwersplaats voor het Vlaams Parlement. 

N-VA

De N-VA is de winnaar van de stembusslag aan Vlaamse kant en hoeft geen bekende koppen op te offeren.

Wel zien we voormalig Vlaams fractieleider Wilfried Van Daele, senator Marc Demesmaeker en voormalig staatssecretaris Elke Sleurs niet meer terug. Zij stonden op een lijstduwersplaats of op een onverkiesbare plaats.

Voor U

In Vlaams-Brabant grijpt Els Ampe naast een Kamerzetel. Haar partij Voor U haalt nergens de kiesdrempel van 5 procent. Ampe was jarenlang actief bij Open VLD. Toen ze vorig jaar uit onvrede met de organisatie van de voorzittersverkiezingen opstapte bij de Vlaamse liberalen, richtte ze haar eigen partij op, maar die blijkt de kiezer niet te hebben gecharmeerd. 

KIES24

 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet