Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Afbeelding van het programma: Nieuwe Feiten

Nieuwe Feiten

"Van mij mag iedereen iedereen beledigen. Hard en grof ook."

vr 19 jun. - 14:42

Gisteren werd bekend dat een mop van Geert Hoste uit De Ideale Wereld werd geknipt. Als comedian kijkt Bas Birker met bijzondere belangstelling naar de kwestie. Zijn middagjournaal voor Nieuwe Feiten kan je hieronder beluisteren of lezen.
Bas Birker is comedian.

Liefste landgenoten,

Ik keek op de klok van de oven. Het was 88 uur 88. “Verrek”, zei ik hardop, “de media hebben gelijk. Het zijn inderdaad vreemde tijden.’
Vorige week was het nog vijf voor twaalf. Dat waren nog eens tijden.

Ik denk dat het vooral dankbare tijden zijn. De media gaan los op komieken. Komieken gaan los op de politiek. En de politiek gaat los op de media omdat ze te los omgaan met komieken. Het is een vicieuze cirkel. Met de nadruk op vies.

Een maand geleden waren het nog vreemde tijden omdat de hele wereld thuis was. Twee weken geleden waren het vreemde tijden omdat de hele wereld op straat kwam. En nu zijn het vreemde tijden omdat we nergens meer een grap over mogen maken. Net zoals vorig jaar trouwens, maar toen ging het blijkbaar alleen over vrouwen.
Nu gaat het ook over gekleurde vrouwen. En mannen. En Arabieren, Chinezen, Hispanics, Polynesiërs, joden, hindoes, moslims, christenen, aanhangers van het vliegende spaghettimonster en alles ertussenin. Met racisten en dode Duitse dictators wordt ook niet meer gelachen trouwens.

We moeten dankbaar zijn voor de tijd waarin we leven, luisteraars. Het is namelijk juni en dan zijn de Vlaamse talkshows met zomerreces. Een praatprogramma kun je hooguit twaalf weken maken. Daarna zijn de BV’s op.

Maar als ze er nog wel waren geweest, dan zat er nu elke dag één van de vijf comedians uit het telefoonboekje van de omroepen aan een niet terzake doende tafel of dek.
“Kunnen we in deze vreemde tijden nog wel met alles lachen?”, zou de onverwachte openingsvraag zijn. “Ja,” zou de komiek zoals altijd antwoorden. “Je moet altijd met alles kunnen lachen. Humor maakt dingen bespreekbaar.” Daarna zouden we wachten we op de volgende vreemde tijden. Om dan exact hetzelfde met exact dezelfde mensen aan exact dezelfde tafel nog eens over te doen.

Van mij mag iedereen iedereen beledigen. Hard en grof ook. En tegelijkertijd heeft iedereen het recht om zich beledigd te voelen en dat aan te kaarten. Iedereen is gelijk en dat geldt ook voor racisten. Dus als iemand van extreem-rechts zich beledigd voelt door een hitlergroet van Geert Hoste op de openbare omroep, dan is het zijn goed recht om daar wat aan te doen. De wet discrimineert niet. Wij wel.

Oh, en weet je trouwens hoe Vlaams Belangers elkaar groeten in coronatijd? Die zeggen gewoon hallo. Het zijn net mensen. Eén op vijf mensen.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet