Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De Ochtend

Van Tigchelt (OCAD): "We moeten leven zoals we zelf willen, dat is het sterkste wapen tegen onze tegenstander"

wo 28 dec. - 8:28

22 maart 2016, een datum die wellicht ook in jouw geheugen gegrift staat. De aanslagen op de luchthaven van Zaventem en in het metrostation van Maalbeek schrikten België op in de ochtenduren en zinderen ook nu, negen maanden later, nog na. "Iedereen schiet op dat moment in een professionele reflex."
Van Tigchelt: "We moeten leven zoals we zelf willen, dat is het sterkste wapen tegen onze tegenstander"

Paul Van Tigchelt, topman van het Coördinatieorgaan OCAD, zat in een zendwagen van Radio 1 toen de eerste berichten van de aanslag op de luchthaven van Zaventem begonnen binnen te komen. Dennis van den Buijs, presentator van De Ochtend bij Radio 1, vroeg hem in een voorgesprek of Van Tigchelt al iets vernomen had van mogelijke explosies op Zaventem. Zijn reactie daarop was: "Bent u aan het lachen?" Op dat moment was Van Tigchelt nog niet op de hoogte van de aanslag. "Toen ik daarna aankwam in het crisiscentrum, was het meteen duidelijk dat het ernstig was."

Op het moment van de aanslagen in Maalbeek en Zaventem is er geen plaats voor emotie. Focus is zeer belangrijk op dat moment volgens Van Tigchelt. "Iedereen in het crisiscentrum had een zeer sterke focus op wat er zich afspeelde. Pas enkele dagen nadien begon het door te dringen wat er nu gebeurd was."

Ine Van Wymersch, woordvoerster van het parket van Brussel, zat op het moment van de aanslagen te luisteren naar het interview met Van Tigchelt op Radio 1. 22 maart was voor haar vooral een hectische dag omdat iedereen informatie wil over wat er gebeurd is en wat de situatie is.

Iedereen schiet op dat moment in een professionele reflex om er voor te zorgen dat de verschillende diensten zo goed als mogelijk kunnen samenwerken.

Sinds de aanslagen in Parijs is er bijzonder veel informatie over mogelijke aanslagen. Het is volgens Van Tigchelt nu een kwestie van die informatie juist te kanaliseren om aanslagen te voorkomen. "De geloofwaardigheid van die informatie moet eerst getoetst worden, dan pas kan het OCAD er voor zorgen dat de informatie op de juiste plek terecht komt." De structuren die zijn uitgetekend in ons land om die informatie te verspreiden, zijn goed ondanks de fouten die zijn gebeurd op bijvoorbeeld 22 maart. 

Vanuit bepaalde hoek wordt de perceptie gecreëerd dat de structuren niet werken. Ik ben het daar niet mee akkoord. 

Voor Van Wymersch is het belangrijk om niet gefrustreerd te geraken door de kritiek, maar om voldoende tegengewicht te bieden. Iets wat op 22 maart weldegelijk gebeurd is volgens haar. 

 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet