Van "welkom in Amerika" tot "criminele bendes": hoe immigratie de Amerikanen verdeelt aan de stembus
Gisteren 7:57
Het is al laat in de namiddag als enkele tientallen migranten en vluchtelingen aanbellen bij een onopvallend huis in een buitenwijk van Aurora. Het gaat om een twintigtal mannen en enkele vrouwen, allemaal met een opvallende enkelband. Hoewel het al frisjes is buiten, komen sommigen aan in een T-shirt en op blote voeten en slippers. Zonet zijn ze vrijgelaten uit een federaal detentiecentrum en hier, in Casa de Paz, worden ze opgevangen door vrijwilligers. "Welkom in Amerika", klinkt het.
Cynthia Armendariz-Maxwell, vrijwilliger bij Casa de Paz in Aurora.
"Dit zijn mensen die een aanvraag hebben gedaan om politiek asiel te krijgen", zegt Cynthia, een van de vrijwilligers. "Ze zijn opgepakt in Texas en dan naar Denver gestuurd. Om plaats te maken voor nieuwkomers worden ze nu vrijgelaten uit het detentiecentrum. De enkelband moet verhinderen dat ze de komende maanden of jaren in de illegaliteit verdwijnen, in afwachting van hun asielproces."
Cynthia Armendariz-Maxwell is een voormalige schooldirectrice uit Chicago die na haar pensioen naar Denver verhuisde. "Ik begrijp de haat en afkeer voor migranten in dit land niet", zegt ze. "We zijn hier allemaal migranten of afstammelingen van migranten behalve de inheemse bevolking. Iedereen wil een beter leven en ik zie het als mijn plicht om daaraan bij te dragen."
Van Kameroen naar Brazilië tot in Denver
De migranten die zich in Casa de Paz aanmelden komen uit de hele wereld: Centraal- en Zuid-Amerika maar ook Congo en Mauretanië, India en China, en er is zelfs een man uit Georgië bij. Terwijl ze warme kleren passen, het wifi-paswoord vragen en bellen met hun familie hoor ik Chinees, Punjabi, Arabisch, en Spaans. Sommigen hebben de halve wereld afgereisd om uiteindelijk te voet via de Mexicaanse grens het beloofde land te bereiken.
Ana Julia uit de Dominicaanse Republiek past nieuwe sportschoenen en heeft alvast een winterjas en een muts uitgezocht. Ze reist straks door naar een nicht in Philadelphia. Adrian uit Kameroen heeft zowat heel Zuid- en Centraal-Amerika doorgereisd, via Nigeria en Brazilië, om tot hier te raken. Hij heeft familie in Minnesota en kan een beroep doen op de 'tijdelijke beschermingsstatus' in de VS, vanwege de burgeroorlog in zijn land.
Op de bus gezet om de Democraten "te pesten"
De bewering van Trump dat hele wijken in Aurora zijn overgenomen "door Venezolaanse bendes" is zwaar overdreven, zegt Jessica Brown, een journalist van de Colorado Sun die de migratieproblematiek goed kent. "Het klopt dat er problemen zijn in een aantal appartementsblokken waar veel Venezolaanse nieuwkomers gehuisvest zijn. Maar dat heeft ook te maken met het feit dat die woningen in handen zijn van huisjesmelkers die er niet naar omkijken."
Jessica Brown, journalist en specialist migratie bij de Colorado Sun
Hoewel Colorado niet aan Mexico grenst, kwamen er de afgelopen jaren - volgens officiële cijfers - meer dan 43.000 migranten aan, het hoogste aantal per aantal inwoners in heel de VS. "Veel migranten werden in Texas op de bus gezet en hier in het midden van de nacht gedropt aan het stadhuis of het lokale parlement", zegt Jessica Brown. "Het was een 'politiek signaal' van de Republikeinse gouverneur Greg Abott aan het Democratische Denver."
Sanctuary City
Denver is een zogenaamde 'sanctuary city', een stad waar de lokale politie geen gegevens over illegale migranten uitwisselt met de federale migratiediensten. Kinderen van migranten en vluchtelingen zonder papieren kunnen er schoollopen en iedereen kan er een beroep doen op Medicaid, de openbare gezondheidszorg. Tot voor kort verwelkomde de Democratische burgemeester van Denver, Mike Johnston, de migranten dan ook met open armen.
"Denver krijgt veel jobs niet ingevuld, zelfs niet bij de overheid", zegt Jessica Brown daarover. "Als het van de burgemeester afhing dan kregen alle asielzoekers meteen een werkvergunning. Maar intussen is het duidelijk dat zo'n grote hoeveelheid nieuwkomers ook een grote belasting vormt voor de scholen, het rechtssysteem en de gezondheidszorg."
Honk and wave
Iemand die van migratie het speerpunt heeft gemaakt van zijn campagne is John Fabbricatore, een gewezen officier bij de grenspolitie die nu kandidaat-parlementslid is voor de Republikeinen in Aurora. Ik ontmoet hem tijdens een 'honk and wave' aan de kant van de weg: met campagneborden en een grote Trumpvlag proberen ze chauffeurs aan te zetten om goedkeurend te toeteren.
"Ik ben niet tegen migratie", zegt hij. "Amerika is een land van immigranten. Maar de regering van Biden laat te veel mensen binnen zonder hen grondig te screenen. Daardoor krijgen mensen met een crimineel verleden vrij spel en krijgen we hier in Aurora te maken met bendegeweld. Mensen die hard willen werken en bijdragen aan onze economie blijven welkom."
John Fabbricatore en sympathisanten tijdens een 'honk and wave' in Aurora.
"Geld voor de grens in plaats van voor Oekraïne"
Dat criminele bendes in Aurora de plak zwaaien noemt hij "een typische overdrijving van president Trump". Maar de recente golf aan nieuwelingen gaat volgens hem wel gepaard met een toename aan criminaliteit in bepaalde wijken. Laura uit zijn campagneteam treedt hem bij: "Het is tijd dat we ons belastinggeld besteden aan het beveiligen van onze grens in plaats van er een oorlog in Oekraïne mee te betalen", zegt ze.
Kandidaat-parlementslid John Fabbricatore staat achter de plannen van Donald Trump om miljoenen illegale migranten het land uit te zetten. "Dit keer is hij veel beter voorbereid dan de eerste keer", zegt hij. "Hij weet precies welke mensen hij op welke plaatsen wil benoemen. Dus de kans dat hij zijn plannen zal kunnen realiseren is heel groot."
Bron: vrtnws.be en De Ochtend