Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Afbeelding van het programma: De Olympische Ochtend

De Olympische Ochtend

Vanaf 1 september voor 11 euro per sessie naar de psycholoog: "belang van dit akkoord is zeer groot"

do 29 jul. - 7:49

Vanaf 1 september heeft iedereen recht op betaalbare psychologische zorg. Volwassenen hebben recht op tot 20 rechtstreeks terugbetaalde sessies van 11 euro per jaar. Daarover hebben het Riziv, de FOD Volksgezondheid en de sector een akkoord bereikt, zo schrijven de kranten van DPG Media en Mediahuis.
Gesprek

In de nieuwe overeenkomst, die deel uitmaakt van het protocol geestelijke gezondheidszorg, staan ook nog een aantal andere hervormingen. Zo heb je voor een terugbetaling geen doorverwijzing van de huisarts meer nodig en komt er een verhoging van het federale budget naar 152 miljoen euro dit jaar, een verviervoudiging van het budget van 2020. De vergoeding voor klinisch psychologen en orthopedagogen stijgt naar 75 euro per consultatie.

Het protocol maakt een onderscheid tussen eerstelijnspsychologische zorg en gespecialiseerde psychologische zorg, voor mensen met een onderliggende psychologische aandoening. Voor die eerste zijn per jaar 8 terugbetaalde sessies toegelaten, voor gespecialiseerde zorg zijn dat er 20. Kinderen en jongeren hebben in de eerste lijn recht op meer sessies. Het akkoord is voorlopig nog beperkt in tijd tot 2023, daarna volgt een evaluatie.

Positieve reacties

"Het is voldoende als eerste ruime stap", reageert Koen Lowet, directeur van de Vlaamse Vereniging voor Klinisch Psychologen. "Er zullen eindelijk genoeg psychologen beschikbaar zijn, en ook patiënten met meer complexere hulpvragen of speciale zorg zoals posttraumatische begeleiding, komen in aanmerking voor een terugbetaling."

Doel van het akkoord is patiënten zo snel mogelijk te helpen en maximaal een maand na de hulpvraag een eerste sessie met een therapeut op te starten, liefst zelfs na een week al. "Het is zo'n ingrijpende hervorming dat we pas eind augustus alle details goed kunnen communiceren, maar er is wel eindelijk een akkoord", aldus nog Lowet.
Nady Van Broek, hoogleraar emeritus klinische psychologie aan de KU Leuven en voorzitter van de federale raad van klinische psychologen en orthopedagogen reageert alvast heel positief op de hervorming. "Dit akkoord is een heel belangrijke stap om sneller toegang te krijgen tot professionele hulp", klinkt het. "Niet alleen voor mensen met een ernstige psychologische problematiek, maar ook voor mensen met een beginnende problematiek."

Ook minister voor Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) reageert positief op het akkoord. "We gaan naar laagdrempelige en betaalbare psychologische hulp voor iedereen die er nood aan heeft", klinkt het.

Beluister het volledige gesprek met Nady Van Broek in "De ochtend"

Bron: vrtnws.be en De olympische ochtend

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet