De Ochtend
Vandaag in Antwerpen: het WK voor sommeliers
zo 10 mrt. - 8:42
Om de drie jaar vechten kelners van over heel de wereld uit wie de beste is. En dat doen ze dit jaar hiér, in óns land. “Het gaat niet alleen over wijn, maar ook over wijn, thee, sterke dranken en waters”, zegt William Wouters, voorzitter van de Belgische gilde van sommeliers en organisator van dienst.
“We beginnen met 66 deelnemer uit 63 landen. Eerst is er een schriftelijke proef, met theoretische vragen. Daarna wordt er ook blind geproefd: van bieren tot saké, mensen moeten dat ontleden en beschrijven.”
Voor ons land is Antoine Lehebel van sterrenrestaurant BonBon kandidaat. Wouters: “Het zou fantastisch zijn als hij wereldkampioen wordt.”
Het evenement heeft aanzien in de hele drankenwereld, er komen buitenlandse tv-stations op af en meer dan drie miljoen mensen kijken mee op de livestream. “Het WK voor sommeliers werd vijftig jaar geleden voor het eerst georganiseerd in Brussel”, vertelt Wouters. “We hebben er hard aan gewerkt om het nu opnieuw naar ons land te halen. En dan moet je weten dat onze concurrent daarvoor de Franse stad Bordeaux was, bekend om zijn wijn.”