Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

#weetikveel

"Vandaag worden er computerchips gemaakt die niet groter zijn dan een korrel zand"

wo 5 jan. - 0:09

Hoe zal de toekomst voor de mens eruitzien, en is er nog wel plek voor ons? Informaticaprofessor Steven Latré legt het uit bij Kobe.
© VRT

De wet van Moore stelt dat het aantal transistoren in een chip om de twee jaar verdubbelt. Zo worden de chips niet alleen krachtiger, maar ook kleiner en goedkoper. En dus zouden smartwatches over tientallen jaren zo klein kunnen zijn dat ze worden geïmplanteerd. Maar die wet heeft wel zijn limieten, zegt Steven Latré: ‘Vandaag de dag worden er al chips gemaakt en ingeplant die niet groter zijn dan een korrel zand. Het is dus moeilijk in te schatten wat exact de limiet zal zijn. Op een dag ga je stoten op wat fysisch niet meer mogelijk is, maar daar zijn we zeker nog niet. We blijven groeien, maar misschien aan een iets trager tempo dan vroeger.’

Singulariteit

Er is al een term voor wanneer de computer slimmer wordt dan de mens: singulariteit. Daar zijn we volgens Latré nog lang niet. Computers zijn heel goed in specifieke taken, zoals beelden herkennen of rekenoefeningen maken. ‘Maar ze zijn niet zo breed inzetbaar als de mens op dit moment is’, verklaart Latré. Wanneer ze een computer een nieuwe taak proberen aan te leren, vergeet hij de vorige. ‘Maar wanneer de computer meerdere taken gaat kunnen uitvoeren, overstijgt hij die menselijke intelligentie, en kan hij alleen maar beter en beter worden’, besluit Steven.

Beluister hier de volledige uitzending:

Lees ook: 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet