Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De Ochtend

Vandaag worden voetbalanalisten aanbeden als vedetten, en wanen zij zich de helden van de grasmat

za 4 mei - 10:07

Elke week vraagt 'De Ochtend' iemand om ons zijn of haar held van de week een brief te schrijven. Deze keer is acteur en theatermaker Michael De Cock aan het woord. Hij zocht en vond inspiratie in de voetbalwereld. En nee, zijn held is geen voetballer.
Foto: Michael in studio

Mijn helden van deze week zitten in een busje. Tenminste, dat wordt van ze gezegd. Een busje in de buurt van een voetbalstadion. De jongens en/of meisjes van de VAR.  Hij die het altijd gedaan en nooit gezien heeft.  Kop van jut, 2.0. Als je niet beter zou weten… je zou denken: de VAR-kens van het voetbal. Maar het staat voor: De Video Assistant Referee.
Welaan dan: hier is een welverdiend hart onder de riem.

In menig voetbalprogramma worden zij immers met de grond gelijk gemaakt, of er drie meter onder gestopt. Met busje en al. Ik placht vroeger wel te genieten van de betere Extra time. Veredeld gewauwel. Voetbal als beter soap. Boordevol passie. Buitenspel als overspel.

Vandaag worden analisten aanbeden als vedetten, en wanen zij zich de helden van de grasmat.  Ze worden zelfs getransfereerd. Wat China is voor een voetballer, is VTM voor de analist. Je auto is er chiquer, maar je staat wel op de parking… te wachten tot de reclame voorbij is.

TV-maker Eric Goens suggereerde onlangs het busje op slot te doen en de sleutel weg te gooien. Ze kunnen het niet, klonk het. En de profliga lacht hem uit in zijn gezicht… en de voetbalsupporter maar betalen. Hij vergiste zich twee keer. Iedereen betaalt voor het voetbal… en ik was diegene die aan het lachen was. Ik heb daarom een andere suggestie.

Waarom eens niet de dandy’s van de studio een keertje in het busje zetten?

Waarom eens niet de dandy’s van de studio een keertje in het busje zetten? En ze zelf laten proberen? Want zelfs een rechte lijn blijkt niet recht op een peperduur tv toestel. Een keertje zelf doen doen dus.  Zoals recent Napoli – of was het Roma – een supporter die over een bepaalde doelkans gezegd had dat hij ze er met de ogen dicht in zou trappen – naar het stadion werd gehaald om zelf een keer te proberen. Of nog een suggestie: Geef het loon van de dandy’s van de studio een weekje aan de jongens en meisjes van het busje? Of waarom de deur van de studio niet gewoon op slot doen en dié sleutel weggooien? Laat die analisten maar praten tot ze van hun stoel donderen.

Ik wens ze in hun busje alle plezier met de afwikkeling van het voetbalseizoen… Wie maalt er trouwens om een foutje nu en dan? Geen sport zonder onrecht. Geen zegen zo zoet als de zegen die net niét helemaal eerlijk is afgedwongen. De jongens en meisjes van de VAR! Dat zijn mijn helden deze week.

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet