Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Vanderveken: "Ik hoop nog steeds op rechtvaardigheid"

wo 4 jan. - 9:01

Gisteren startte het proces dat de familie van een overleden vrouw uit Kapelle-op-den-Bos heeft gespannen tegen het asbest verwerkende bedrijf Eternit. Radio-en televisiepresentator Thomas Vanderveken verloor zelf zijn vader aan asbestkanker en volgt het proces met bijzondere belangstelling. “Het proces rijt oude wonden open."
Vanderveken: "Ik hoop nog steeds op rechtvaardigheid"
Eternit was in 2011 al veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan de familie van Françoise Jonckheere maar ging daartegen in beroep. Haar echtgenoot werkte zijn hele leven voor Eternit in Kapelle-op-den-Bos en stierf in de jaren tachtig aan longvlieskanker. Die ongeneselijke kanker wordt veroorzaakt door het inademen van asbest. Toen Françoise in 2000 dezelfde ziekte kreeg, besliste ze Eternit te dagvaarden. “Het is een vreselijk proces: bijna een hele familie is gestorven aan asbestkanker.”
 
Vanderveken verloor in 2004 zijn vader aan longvlieskanker. Hij was twintig toen zijn vader na een beroerte ontdekte dat hij de ziekte had. 64 en nog kerngezond was zijn vader toen. “Hij heeft een tijdje in Kapelle-op-den-Bos gewoond. Je kan heel simpel wijzen naar asbest, naar Eternit.” Het asbestproces tegen Eternit rijt bij Vanderveken oude wonden open. "Toch blijf ik hopen op rechtvaardigheid."
 
België was tussen 1958 en 1992 wereldleider geweest in gebruik van asbest. Vanderveken begrijp niet waarom Belgische asbestbedrijven hun verantwoordelijkheid niet opnemen. "Er wordt altijd gezegd: 'de vervuiler betaalt', maar waarom blijft Eterniet, die tot 2004 puissant rijk geworden is, nog uit de wind?"
 
Asbest eist nog jaarlijks zo'n 107 000 mensenlevens over de hele wereld. Hoewel de productie van asbest sinds 2005 volledig verboden is in Europa, blijft het materiaal nog aanwezig in huizen en overheidsgebouwen.
 

 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet