Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Vanderveken pleit voor meer zwangerschapsverlof voor de vader

vr 3 mrt. - 6:41

Volgens presentator Thomas Vanderveken zou het voor iedereen beter zijn als een vader in het begin wat meer bij zijn kind zou kunnen zijn. Dat heeft hij gisteravond gezegd in "Cath & Gasten". Vanderveken en zijn vrouw Véronique Leysen bevielen begin dit jaar van hun zoon Otto.
Vanderveken pleit voor meer zwangerschapsverlof voor de vader: "Nu speel ik de dwaze rol"

Thomas Vanderveken kan zich bijzonder goed vinden in zijn vaderrol, maar hij vindt dat in België vaders te snel weer moeten gaan werken. "Ik had een maand verlof zonder wedde genomen, maar er moet natuurlijk wel brood op de plank komen. Ik vind het jammer dat ik niet meer thuis kan zijn."

"Otto begint nu veel te lachen en ik wil daarbij zijn. Nu kan ik het maar een paar uur per dag meemaken. Het is alsof we in een toneelstuk zitten. Mijn vrouw speelt de hoofdrol en ik speel de dwaze, stomme rol en na 10 dagen moet ik al weg. Als ik meer verlof zou hebben, zou mijn vrouw ook eens weg kunnen gaan. Iedereen zou er beter van worden."

"Gelijkheid tussen man en vrouw bevorderen"

Professor sociologie Ignace Glorieux treedt Vanderveken bij. Hij roemt het Scandinavische systeem. "In Zweden hebben vrouwen én mannen 3 maanden verplicht zwangerschapsverlof. Dan hebben ze nog 10 maanden die ze vrij mogen verdelen. Ze krijgen ook 80 procent van hun inkomen."

Voor ons land stelt Glorieux een systeem voor dat de gelijkheid tussen mannen en vrouwen moet bevorderen. "Laat eerst de moeder 6 maanden thuisblijven en daarna de vader 6 maanden. De moeder kan dan na haar zwangerschapsverlof rustig weer gaan werken, terwijl de vader een band met zijn kind kan opbouwen."

Door het huidige systeem krijgt de vrouw een tweederangsrol op de arbeidsmarkt. Na haar zwangerschapsverlof neemt de moeder gemiddeld meer huishoudelijke taken op zich en werkgevers houden al vroeg rekening met een zwangerschap in de toekomst.

Professor Glorieux voorspelt de kritiek op een uitgebreider zwangerschapsverlof. "Het zal te veel kosten en werkgevers zullen klagen, maar ze moeten kiezen. We betalen nu een zware tol met onder meer burn-outs."

Thomas Vanderveken laat er wel geen twijfel over bestaan: "Het vaderschap is geweldig, maar ik vind het jammer dat ik niet vaker thuis kan zijn. De maatschappij wil dat ik een nieuwe man ben, maar nu word ik in een tweederangsrol geduwd. En oh ja: Véronique, ik beloof dat ik vannacht wat meer samen met jou zal opstaan", besluit Vanderveken met een kwinkslag.

Bron: deredactie.be

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet