Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Interne Keuken

Varken voor de rechter

vr 22 nov. - 23:00

Pieter Adriaens van het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte van de KU Leuven heeft een stuk geschreven voor EOS. Over dierenprocessen.
knor

Een bende snuitkevers die na een lang proces door een kerkelijke rechtbank werd veroordeeld voor het kaalvreten van een veld. Of een achttiende eeuwse Franse ezelin die het voor de rechter mag gaan uitleggen omdat ze op heterdaad betrapt werd met haar baas. Dat soort verhalen. Dat vinden wij altijd plezant. Lachenlachenlachen. Dachten we. Tot we het artikel in EOS onder ogen kregen.

Het begint met een gravure van de terechtstelling van een zeug in het Normandische Falaise in 1386. Het varken op het schavot wordt door de beul in bedwang gehouden. Een magistraat leest het vonnis voor. Boven hun hoofden bengelt de strop. Een luguber beeld. Allesbehalve grappig. Het voelt veel te menselijk. Je leeft mee met het veroordeelde dier.  

“Er is zoveel dat ik over die prent zou kunnen vertellen” liet Pieter ons weten “maar er was in EOS te weinig plaats voor.” Of hij daar niet over mocht komen vertellen aan onze keukentafel?" 

Het zal wel zijn! En we weten al wat we niet gaan eten...

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet