De wereld van Sofie
Varosha, Saint-Tropez omheind door prikkeldraad
wo 20 mei - 9:08
In jaren 60 en 70 was er in Cyprus geen badplaats zo populair als Varosha. De mondaine wijk in de stad Famagusta had dan ook zowat alles wat het hartje begeert: kunstgalerijen, intellectuelen, sterren, feestjes tot aan het ochtendgloren en stranden van een adembenemende schoonheid. Varosha was zowat het Saint-Tropez van de oostelijke Middellandse Zee.
Turkse invasie
Tot in juli 1974 lijkt er geen vuiltje aan de lucht in Varosha. Maar dan valt de hemel de inwoners en de jetset van Varosha op het hoofd: Turkije valt Cyprus binnen.
Het noorden van het eiland wordt meteen onder de voet gelopen door het oppermachtige Turkse leger. En laat Varosha nu juist daar liggen. De Grieks-Cypriotische inwoners en de jetset van Varosha moeten, gedwongen, hun huizen en penthouses verlaten. En Varosha, het Saint-Tropez van de oostelijke Middellandse Zee, gaat op slot.
De hele wijk wordt omheind door metershoge prikkeldraad, er worden mijnen gelegd en Varosha wordt een spookstad.
Eeuwige strijd
Terwijl de hotels van weleer verkommeren, overwoekert de natuur de stranden en schildpadden nemen met honderden tegelijk de plaats van Hollywoodsterren in. Tot op de dag van vandaag blijft Varosha een spookstad. En kunnen de inwoners van weleer hun huizen enkel vanop afstand zien verkommeren.
Er wordt al jaren gebikkeld om de wijk: in 2014 nog was Varosha een mogelijke pasmunt in de hereniging van het eiland Cyprus. Maar ook toen kwam er geen schot in de zaak. Varosha bleef op slot.
Dus blijft Varosha omheind en de stranden blijven leeg. Dat is voor niemand goed nieuws. Behalve misschien voor de schildpadden die er nu hun intrek hebben genomen.