Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

"Veel bakstenen bijgezet, maar niet geluisterd naar inwoners"

di 2 okt. - 7:52

Hasselts burgemeester Nadja Vananroye (CD&V) en haar opposant van de N-VA Steven Vandeput gingen vanmorgen in debat in 'De Ochtend'. De bevolking in Hasselt is erg gegroeid, en dus is er ook veel bijgebouwd. Volgens Vandeput zonder te praten met de inwoners. Burgemeester Vananroye ontkent dat. Zij wil inzetten op betaalbare woningen en een mix van jong en oud in de stad.
Nadja Vananroye en Steven Vandeput in 'De Ochtend'

Hasselt wordt op dit moment bestuurd door CD&V en Helemaal Hasselt, een lijst van SP.A en Groen. Burgemeester Nadja Vananroye (CD&V) werd twee jaar geleden aangesteld, nadat de vorige burgemeester Hilde Claes in opspraak kwam door een reeks schandalen rond belangenvermenging en opstapte. Vananroye wil haar ambt na de verkiezingen graag verderzetten. Maar huidig federaal minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) daagt haar uit.

Hasselt, stad voor senioren?

Sinds het jaar 2000 zijn er 10.000 Hasselaars bijgekomen, tot 78.000 vandaag. "Jaarlijks komen er zo'n 630 mensen bij in de stad", zegt burgemeester Nadja Vananroye (CD&V). "Daarvan is de helft jonger dan 34". Dat laatste zegt Vananroye niet toevallig. Hasselt krijgt vaak de kritiek niet aantrekkelijk te zijn voor jonge mensen. "Te duur, en er is niks te doen", klinkt het dan. Daar wil Vananroye iets aan doen. "We moeten inzetten op betaalbaar wonen. We hebben ook kleinere woningen nodig. En we moeten investeren in sociale huisvesting. De overheid moet daar duidelijk zélf een tandje bijsteken", zegt Vananroye. "Daarnaast hebben ook voldoende groen nodig", vult ze nog aan.  

Ook Steven Vandeput, lijsttrekker voor N-VA, vindt dat de stad meer jongeren moet aantrekken. "We moeten focussen op bewoning in de binnenstad", zo zegt Vandeput. "Want ik daag u uit om na 20 uur 's avonds door het centrum te lopen: deze stad bruist 's avonds niet meer. En daarbij moet je ook kijken naar scholen en kinderopvang, en bereikbaarheid, daar trek je bewoning mee aan."

Bouwwoede?

Door de bevolkingstoename is er ook al heel wat bijgebouwd in de stad. Volgens Steven Vandeput heeft men daarbij te weinig rekening gehouden met de inwoners van Hasselt. "Vandaag zijn er veel bakstenen bijgezet, zonder naar de inwoners te luisteren. Mensen weten niet wat er gebeurt. Dit stadsbestuur springt van opportuniteit naar opportuniteit, op maat van de ontwikkelaars", zegt Vandeput.

Burgemeester Vananroye is het daar niet mee eens. Ze verwijst naar een participatieproject dat ze opstartte in een wijk in Godsheide. "We zijn toen een overeenkomst aangegaan met de mensen, met 14 verschillende punten die zij belangrijk vonden, en die wij ook hebben verankerd in het plan. Dus wij gaan echt in overleg", zegt Vananroye. Maar Vandeput gebruikt hetzelfde voorbeeld om net het tegenovergestelde te bewijzen: "Ik durf dit te betwisten. Dat project in Godsheide is net een voorbeeld waar de mensen zelf in opstand zijn gekomen en het stadsbestuur gedwongen hebben om te luisteren", zegt Vandeput. "Wat het stadsbestuur doet, is gewoon doen wat er volgens de wet noodzakelijk is. Maar wij zeggen, ga op vóórhand de wijk in. Groei moet je samen realiseren", vult Vandeput aan. "Kijk, wij volgen de administratieve procedures. Soms zijn mensen bezorgd en dan moet je naar hen luisteren en eventueel plannen bijsturen. Maar de stad groeit, we moeten investeren. Het is een illusie om te denken dat we dat kunnen tegehouden", repliceert Vananroye.

Hasselt, winkelstad

Dat er in Hasselt al eens gewinkeld wordt, dat is duidelijk. Maar volgens Vandeput is de slinger overgeslagen. "We blijven winkeloppervlakte bijbouwen aan een tempo dat u niet kan geloven. En we zien zoveel leegstaand. Wandel maar eens de Demerstraat door, en van aan de Kempische poort naar de Luikerpoort. U zal zien hoeveel panden zijn dichtgeplakt. En boven de winkels wordt amper gewoond. Een leegstandtaks helpt echt niet. We moeten creatiever zijn", zegt Vandeput.

Maar met die leegstand valt het volgens de burgemeester echt wel mee. "Kijk naar de cijfers, we hebben de laagste leegstand van Limburg, dat is onder de 12 procent. De panden staan ook gemiddeld minder dan een jaar leeg", zegt Vananroye.

Coalitie na 14 oktober?

Het debat tussen Vananroye en Vandeput ging er bij momenten pittig aan toe, maar samenwerken zien ze zitten, zo klinkt het bij beide. Ze sluiten enkel een coalitie met extremistische partijen uit. Wie burgemeester wordt, dat weten we pas na 14 oktober. Als Steven Vandeput die eer krijgt, stopt hij als federaal minister, zegt hij nog.

Beluister het debat tussen Nadja Vananroye en Steven Vandeput:

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet