Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: De Wereld Vandaag

De Wereld Vandaag

Veel logopedisten willen tarief verhogen: "Ons beroep wordt al jarenlang miskend"

za 9 apr. - 5:52

Heel wat logopedisten zijn van plan om hun tarieven op te trekken. Nu betaal je 28,33 euro voor een sessie van een half uur. Dat zou 33,40 euro worden. "Dit is pure noodzaak", zeggen ze. "Anders kunnen we de kwaliteit niet garanderen." Vijf euro extra dus die de patiënten zelf uit hun zak zouden moeten betalen.
Mond

"Wij zijn al jarenlang geconfronteerd met een chronische onderbetaling", stelt Stefaan Lefevere van de Vlaamse Vereniging voor Logopedisten. "Daarnaast moeten wij om de twee jaar onderhandelen over een conventie, waarin de tarieven en de voorwaarden voor terugbetaling worden vastgelegd."

"Wij hebben op het Riziv met de ziekenfondsen een princiepsakkoord bereikt over de honoraria en over een aantal verbeteringen voor de patiënt. Dat akkoord wordt helaas niet gehonoreerd door het kabinet (van Volksgezondheid, onder minister Frank Vandenbroucke, red.), ze zeggen dat ze daarvoor geen budget hebben. Dat zorgt ervoor dat we op dit moment geen conventie hebben en dat de tarieven vrij zijn", klinkt het.

Volgens Stefaan Lefevere zijn de tarieven nu te laag. "Het gaat over de financiële leefbaarheid van de praktijken. Die is nu bedreigd. Wij worden heel wat eisen opgelegd op vlak van kwaliteit in onze behandelingen en onze testing en diagnose. Wij staan daar als beroepsvereniging absoluut achter. Maar de honoraria laten niet meer toe om die kwaliteit te leveren. Veel collega's haken daarom af."

Vijf euro extra

"Dat is ook de reden waarom logopedisten zich over het hele land nu lokaal verenigd hebben en hun tarieven willen optrekken naar een overeengekomen bedrag van 33,40 euro per half uur", legt Lefevere uit.

Vijf euro meer dus, die de patiënten zelf zullen moeten betalen. "Wij zijn ons daar zeer goed van bewust. Logopedisten zijn zeer begaan met de financiële situatie van patiënten. Maar op een dag komt daar een einde aan als je zelf ten onder dreigt te gaan met je praktijk en dat moment is nu gekomen", aldus Stefaan Lefevere van de beroepsvereniging.

Beluister het gesprek met Stefaan Lefevere van de Beroepsvereniging voor Vlaamse Logopedisten in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select. 

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Luister ook: 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet