#weetikveel
"Veelgehoorde kritiek is dat Bitcoin enkel online is, maar heb jij het geld op je zichtrekening al eens geknuffeld?"
di 10 aug. - 10:19

Bitcoins zijn digitale munten die een vastgelegd aantal hebben (21 miljoen) en die zonder tussenpartijen werken. "Het is zoals contant geld. Ik geef jou een briefje van vijf euro. Jij weet dat je het ontvangen hebt en ik dat ik het gegeven heb, daar heb je ook geen bank voor nodig", legt expert Levi Haegebaert uit. Bitcoin werkt volgens hetzelfde principe, maar dan online.
Een veelgehoorde kritiek op Bitcoin is dat het enkel virtueel werkt, maar die kritiek weerlegt Haegebaert al snel: "Heb jij het geld op je zichtrekening al eens proberen knuffelen? Dat is hetzelfde principe en berust ook op vertrouwen", zegt hij.
Veilig
Het systeem mag dan volledig virtueel zijn, veilig is het wel. "In de 12 jaar dat Bitcoin bestaat, werd het systeem nog nooit gehackt", aldus Haegebaert. Daar zorgen de zogenaamde 'miners' voor. Dat zijn bedrijven die wiskundige puzzels oplossen in ruil voor Bitcoins. Ze zijn de zogenaamde bewakers van de bitcoinkluis en tegelijk beveiligen ze het netwerk. Zo kan je bijvoorbeeld gedane transacties niet meer terugdraaien.
Klimaat
Voor die beveiliging en het 'ontginnen' van de Bitcoins wordt echter een zware prijs betaald, want Bitcoin is enorm slecht voor ons klimaat. Het jaarlijkse energieverbruik van Bitcoin is 130 Terra Watt en dat komt overeen met het stroomverbruik van heel Argentinië (45 miljoen inwoners)!
Haegebaert snapt de kritiek, maar relativeert: "Veel miners zaten in China, maar omdat daar de meeste energie werd opgewekt met fossiele brandstoffen, zijn ze weggetrokken uit het land en werken er nu al veel miners met hernieuwbare energiebronnen. Ik geloof dat Bitcoins toch verantwoord zijn, omdat het in mijn ogen hernieuwbare bronnen subsidieert", aldus onze expert.
Tips
Als laatste geeft Haegebaert nog een tip en een weetje mee: "Investeer niet in Bitcoin als je er niets van kent. Lees je eerst in, want kennis is belangrijk."
"En nog een weetje: in de Bitcoinwereld is er de ongeschreven regel dat je praat over Bitcoin, maar dat je nooit vertelt hoeveel je er hebt". En daarmee wou hij zelf ook niet kwijt hoeveel van virtuele munten hij zelf in zijn bezit heeft.