Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Ventotene: het gevangeniseiland van Altiero Spinelli

di 16 nov. - 8:06

In de podcast 'Het Mirakel van Schuman' maken professor Hendrik Vos en Sven Speybrouck een roadtrip door de geschiedenis van de Europese Unie. Hun eerste bestemming is het piepkleine Italiaanse eiland Ventotene. Als er één plek is die essentieel is voor de geboorte van Europa, dan is het dit wel. Hier werd Altiero Spinelli gevangen gehouden, de man naar wie dat grote gebouw van het Europees Parlement vernoemd is.
Vos en Speybrouck

Een grondwet op sigarettenblaadjes

Op Ventotene zou Spinelli werken aan een manifest voor een Verenigd Europa. Hij schreef het samen met een andere banneling, Ernesto Rossi. Ze schreven het manifest van Ventotene op sigarettenblaadjes, omdat papier schaars was op het eiland en ze sowieso niet aan politiek mochten doen. De blaadjes werden naar het vasteland gesmokkeld. De eerste stap naar een verenigd Europa werd gezet.

Op het eiland ontmoeten professor Hendrik Vos en Sven Speybrouck Leonie Martin, ze is president van de Europese jongerenfederatie ‘Young European Federalists’. Elk jaar komen honderden Europees gezinde jongeren op bedevaart naar Ventotene. Om te discussiëren over Europa. Sommigen leggen bloemen bij het graf van Spinelli, anderen houden een praatje. In 2006 deden de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse President Francois Hollande net hetzelfde, om Spinelli’s effort te huldigen.

Klik op de foto en ontdek Ventotene

Altiero Spinelli

Waarom kennen we wel Robert Schuman, als de grondlegger van de EU, ... en is de -minstens even belangrijke- Italiaan Altiero Spinelli zo onbekend? Professor Hendrik Vos kent het antwoord.

Bekijk de video:

Luister naar de eerste aflevering van 'Het Mirakel van Schuman':

'Het Mirakel van Schuman' is een Radio 1-podcast in samenwerking met het Europees Parlement.

In samenwerking met het Europees Parlement

In samenwerking met het Europees Parlement

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet