Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Interne Keuken

Verboden beelden

vr 8 jan. - 23:00

Verboden beelden

Quiz: Welke film werd in 1960 door de katholieke filmkeuring als volgt beoordeeld:

“Het vrij onzinnige, zwak gecomponeerde drama heeft enkele lange, oninteressante gesprekken. Vervolgens enige verbazend knap en geïnspireerd gecomponeerde fragmenten vol dreiging en spanning (welke echter goeddeels met het drama zelf weinig of geen verband houden) en tenslotte drie “horror”-climaxen, die vrij onsmakelijk zijn. Het slot is een slechte anti-climax. Om de ontluisterende en smakeloze details niet geschikt voor jeugdige en gevoelige naturen. OPZETTELIJK EN SOMS MORBIEDE SENSATIE”.

Weet u het? Inderdaad: ‘Psycho’ van Alfred Hitchcock. Conclusie: verboden onder de 18 jaar. Vooral ook omwille van de beroemde douchescène.

In Groot-Brittannië werd die drastisch ingekort. De shots van de borsten en navel van Janet Leigh moesten eruit – totale duur iets minder dan een halve seconde -  evenals haar gekrijs en de snerpende staccato-muziek. Wat schiet er dan nog over? Een douchekop, een afvoerputje en een stuk of tien shots van een blinkend mes.

Vroeger gebeurde dat knippen nog letterlijk, met de schaar. Ook bij ons. Al die aanstootgevende stukjes pellicule werden netjes bijgehouden. Op de griffie van de Brusselse correctionele rechtbank alleen al lag er ooit meer dan duizend kilo verboden filmfragmenten opgeslagen.

We gaan niet zeggen dat Daniel Biltereyst die allemaal bekeken heeft, maar het zal niet veel schelen. Hij schreef er een fascinerend boek over: 'Verboden beelden'. De verborgen geschiedenis van de filmcensuur in België. Fascinerend omdat het ons een spiegel voorhoudt. Want welke beelden we als aanstootgevend beschouwen zegt veel over ons als maatschappij. Voor wie dacht dat vroeger niks mocht en vandaag alles: “Don’t mention the war!”

Beluister het volledige gesprek :

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet