Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Bij Debecker

"Verhalen zijn een goed middel om mensen te verbinden met elkaar"

wo 27 mrt. - 1:31

Romans lezen, gebeurt dat nog vaak? Ja hoor en het gebeurt zelfs in leesclubs, waar mensen om de zoveel tijd samen komen om een boek dat ze allen hebben gelezen, te bespreken. Maar er is meer, boeken lezen zorgt ook voor verbinding tussen mensen.
"Verhalen zijn een goed middel om mensen te verbinden met elkaar"

VRT heeft een virtuele leesclub opgericht, op langzullenwelezen.be. Maar Sara Logghe richtte de fysieke leesclub De Bende van het Boek op, Trees Accoe is stichtend lid van de club. Tweemaandelijks komt het clubje samen om een boek dat ze hebben gelezen, te bespreken. En dat natuurlijk met een tas thee en een stukje taart. Naast de leesclub hebben Sara en Trees ook nog een bijhorende podcast waarin ze boeken bespreken.

Geen smartphone

"Voor ons is lezen pure ontspanning. Door het lezen van een boek duik je in een verhaal en kun je ook alles rondom je heen loslaten, zoals je smartphone", zeggen de vrouwen. Al geeft Sara toe dat het afhangt van de plaats waar ze leest of ze afgeleid wordt of niet: "Op de trein word ik helemaal opgeslokt door het boek dat ik lees, maar thuis in de zetel betrap ik mezelf erop dat ik vaker afgeleid ben."

Iedereen zoekt verbinding met elkaar en verhalen zijn daar het ideale bindmiddel voor

— Silvie Moors

Silvie Moors van kunstcollectief De Dagen hopt ook dat mensen weer meer aan het lezen slaan en trekt nu met het collectief naar bijzondere plaatsen om mensen ook daar aan het lezen te krijgen. Dan gaat het onder meer over gevangenissen, psychiatrische instellingen en rusthuizen.

Empathisch vermogen

"We hopen met ons project om mensen te stimuleren om gezamenlijk te lezen", vertelt Moors. Het is jammer dat er minder wordt gelezen, vindt ze, omdat er veel mee verdwijnt: vertraging en empathisch vermogen bijvoorbeeld. "Als je leest, dan spiegel je je vaak aan andere personages en je gaat je ook inleven in die personages, ook al lijken ze helemaal niet op jou. Dat zorgt ervoor dat je empathisch vermogen wordt aangewakkerd en dat gaat deels verloren als er minder wordt gelezen", vult ze aan.

Ook niet te vergeten is dat je door veel te lezen ook een ruimere woordenschat ontwikkelt en ook meer kennis vergaart over de wereld. Al van jongs af aan je kinderen voorlezen, kan om dezelfde redenen alleen maar aangemoedigd worden.

Gevangenis

En waarom dan (voor)lezen in de gevangenis en rusthuizen? "We hebben gekozen om met ons project langs deze bijzondere plekken te gaan, omdat iedereen altijd op zoek is naar verbinding met elkaar en verhalen zijn een goed bindmiddel daarvoor. Dat willen we ook bereiken op plaatsen zoals de gevangenis, we willen mensen verbinden met elkaar."

Bekijk hier de uitzending:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet