Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

Vermijd misverstanden op Whatsapp: enkele tips

vr 6 mrt. - 4:06

Kan jij nog zonder Whatsapp? Je familie, je collega's, de wielerclub, allemaal netjes in praatgroepen. Snel en efficiënt communiceren. Maar toch is Whatsapp een bron van misverstanden. En die zijn vaak te wijten aan een generatiekloof.
©Webster2703 (via Pixabay.com)

Wil je miscommunicatie vermijden? Volg dan deze tips!

  • OK betekent niet hetzelfde voor je ma als voor je vrienden

Als je mama bijvoorbeeld na lang typen 'OK' stuurt, bedoelt ze wellicht ook gewoon 'ok'. Het komt gortdroog over, maar het betekent eigenlijk: “ik heb je bericht gelezen en begrepen, we zullen het er straks misschien nog over hebben indien nodig maar bespaar me het werk dat een antwoord formuleren heet."  Met andere woorden: no hard feelings, maar dit is gewoon mijn medium niet.

Als een frisse twintiger je OK stuurt, moet je eventjes gaan letten op de spelling. Gewoon OK met een O en een K en niets meer, betekent wellicht dat het alles behalve ok is en dat je best nog even vraagt wat er schort. Okeeeeej - een lang uitgesponnen oké met eventueel een j erachter - is wat anders: dat wil zeggen: geen zorgen, alles is ècht oké.

Maar onthoud: het is altijd goed om in je achterhoofd te houden dat ook bij frisse twintiger een gewone OK misschien ook ècht gewoon OK betekent. En dat je dus niet altijd moet panikeren.

  • Emoji-loos is niet hetzelfde als emotieloos

Tieners kunnen helder conversaties voeren in emoji’s. Twintigers en dertigers gebruiken ze nog wel, maar het zijn er geen 20 meer in één bericht. En vanaf de veertig staat een veelvoud aan emoji’s je even goed als het kapsel van Billie Eilish: niet. 

Maar omdat mensen altijd vanuit hun eigen bubbel kijken, kan bij kinderen bijvoorbeeld het idee ontstaan dat hun ouders niet fier zijn als ze op een berichtje over een goeie toets een emojiloos antwoord krijgen. Iets als een droge “wauw, goed gedaan!” bijvoorbeeld. Daar hoort confetti bij, slingers, duimpjes, misschien zelfs een ijsje of een zak chips.

Maar let op: als je tiener je een berichtje stuurt om te vragen wat er vanavond op het menu staat en jij stuurt aubergines, tomaten en een kwijlend gezichtje omdat je een overheerlijke moussaka hebt gemaakt - weet dan dat je tiener zich ergens voor jou staat te schamen. Aubergines zijn namelijk piemels. En die kwijl en tomaten doen er in die context zeker geen goed aan.

  • Schrijf geen boek in één bericht

Als je van je tienerzoon 10 berichten hebt, wil dat nog niet zeggen dat je in paniek moet schieten. Dat kan zo gaan:

Als je 10 berichten van je mama krijgt, zijn er twee mogelijkheden: ofwel is er iets ernstigs aan de hand, ofwel staat haar toetsenblokkering niet aan. Oudere mensen sturen vaker één lap tekst met het idee: één bericht is één boodschap.

  • Maar weet: de generatiekloof hoeft niet per se overbrugd te worden.

Er bestaat niet zoiets als een whatsapp-etiquette. En er bestaat ook niet meer zoiets als “de meerderheid” die de etiquette kan bepalen, want iedereen zit op whatsapp en in sommige conversaties ben jij in de meerderheid en in andere conversaties is het iemand anders.

Wat je nooit moet doen, is jezelf verloochenen. Een moeder die goedbedoeld naar haar dochter stuurt dat de ouderavond “LIT” was met een vlammetje erbij, omdat haar dochter dat eens naar haar stuurde, krijgt niet noodzakelijk coolpunten erbij. Als je al deze misverstanden in je achterhoofd houdt, is er al veel opgelost. Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is, ook op Whatsapp.

Beluister hier de tips in 'Nieuwe Feiten': 

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet