Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Afbeelding van het programma: De Wereld Vandaag

De Wereld Vandaag

Versoepelingen uitgesteld, maatregelen voor jeugdkampen en sneltesten op het werk: dit heeft het Overlegcomité beslist

vr 19 mrt. - 5:06

Het Overlegcomité van de verschillende regeringen heeft de versoepelingen die aangekondigd waren voor 1 april uitgesteld. Jeugdkampen in de paasvakantie kunnen wel doorgaan, maar onder strengere voorwaarden. Er komen sneltesten bij bedrijven waar telewerk niet kan en de ministers van Onderwijs krijgen tegen maandag zelf huiswerk mee. Hieronder vind je een overzicht van de beslissingen die het Overlegcomité.
cafe

Laten we voor de verandering eens met het - relatief - goede nieuws beginnen: de avondklok wordt niet vervroegd. Velen vreesden hiervoor omdat de experten dat in hun “plan B” hadden voorgesteld, maar dat idee werd door het Overlegcomité al op voorhand van de tafel geveegd.

Versoepelingen uitgesteld

Verder is er helaas weinig opbeurend nieuws te melden na de vervroegde bijeenkomst van het Overlegcomité. Na het vorige Overlegcomité werd een “buitenplan” voorgesteld. Als de cijfers gunstig zouden evolueren, zouden gaandeweg weer dingen worden toegelaten worden in de buitenlucht.

Nu het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames onverwacht snel toenemen, drukt het Overlegcomité op de pauzeknop, zo zei premier Alexander De Croo (Open VLD) na het Overlegcomité.

Het was de bedoeling dat vanaf 1 april evenementen en erediensten in de open lucht met maximaal 50 aanwezigen weer mogelijk worden en pretparken weer open zouden mogen gaan. Die versoepelingen worden nu - alweer onder voorbehoud - uitgesteld tot 19 april, na de paasvakantie dus.

Jeugdkampen

Naar de paasvakantie, die op 5 april begint, hebben tienduizenden jongeren onder de 18 jaar uitgekeken. Vooral omdat jeugdkampen weer mogelijk zouden worden. Dat zal gelukkig voor hen ook het geval zijn, maar wel onder strengere voorwaarden.

De activiteiten moeten plaatsvinden in de open lucht, overnachtingen worden niet toegelaten en jongeren mogen maar in groepen van maximaal 10 personen samen zijn. “Voor kinderen onder de 12 jaar vinden de activiteiten bij voorkeur buiten”, staat in het verslag van het Overlegcomité.

Onderwijs

Tijdens de persconferentie na het Overlegcomité stak premier De Croo het niet onder stoelen of banken: scholen en werkplekken zijn dé plekken waar vele besmettingen plaatsvinden.

Om het grote aantal besmettingen in de scholen tegen te gaan heeft het Overlegcomité gevraagd aan de ministers van Onderwijs om tegen maandag “een gedetailleerd en doortastend plan” voor te leggen om het aantal besmettingen en clusters in de scholen zo snel mogelijk te beperken.

Bij de federale regering leeft namelijk ongenoegen over het uitblijven van verdere maatregelen. Onderwijs is immers een bevoegdheid van de gemeenschappen, dus moeten de regeringen van de Vlaamse, Franse en Duitstalige gemeenschappen hier de maatregelen nemen. Hen wordt nu gevraagd om tegen maandag al extra maatregelen uit te werken.

In Vlaanderen is eerder deze week al beslist dat er vanaf volgende week een mondmaskerplicht komt in de laatste twee jaren van het lager onderwijs. De leerlingen van de tweede graad secundair worden ook pas na de paasvakantie weer op school verwacht, in plaats van tijdens de week vóór de paasvakantie.

Werk

Naast de scholen zijn de werkplekken een belangrijke bron van besmettingen. Om die te verminderen, had de federale regering dinsdag al een gesprek met de werkgeversorganisaties, om hen te wijzen op het belang van het verplichte telewerk. Want daar blijkt de laatste tijd de klad in te zitten.

Omdat nu eenmaal niet iedereen van thuis uit kan werken, zullen vanaf maandag sneltesten worden ingezet in risicogevoelige sectoren waar geen telewerk mogelijk is.

Treinen

Het Overlegcomité neemt ook een opvallende maatregel om overvolle treinen te vermijden.

Op de treinen naar de kust en “toeristische plaatsen” in het algemeen zullen mogen in de weekends en schoolvakanties alleen de zitplaatsen aan het raam gebruikt worden. Voor kinderen onder de 12 jaar wordt daarbij wel een uitzondering gemaakt. Deze maatregel moet een grote toeloop naar de kust tijdens de paasvakantie tegengaan.

Volgende Overlegcomité

De nieuwe maatregelen voor de jongeren én verlengingen van bestaande maatregelen zullen vastgelegd worden in een nieuw Ministerieel Besluit, dat tegen zondag gepubliceerd zal worden in het Staatsblad.

Het volgende Overlegcomité komt in principe volgende week vrijdag weer samen, zoals dat initieel gepland stond. Op de agenda staan alvast de nieuwe maatregelen die de ministers van Onderwijs tegen maandag al moeten uitwerken.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) sluit echter niet uit dat "krachtige maatregelen" zich de komende dagen kunnen opdringen.

Beluister het gesprek over het overlegcomité met Johnny Vansevenant in 'De Wereld Vandaag'.

Bron: vrtnws.be en De wereld vandaag

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet