Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

De Ochtend

Vervroegde vakantie en quarantaine: wat met de verblijfsregeling voor kinderen van gescheiden ouders?

wo 8 dec. - 8:04

De vervroegde kerstvakantie en de quarantaineplicht bezorgen veel ouders een punthoofd. Maar voor gescheiden ouders is het soms nog extra ingewikkeld. Scheidingsconsulente Isabelle Dewinkeler gaf tips in 'De Ochtend'.
© Michal Parzuchowski (Unsplash)

Vorige week besliste het Overlegcomité om de kerstvakantie in het kleuter- en lager onderwijs met een week te vervroegen. Concreet betekent dat dat de basisscholen vanaf maandag 20 december dicht zijn. Veel gescheiden ouders worden geconfronteerd met de praktische gevolgen van die maatregel. Op de redactie van VRT NWS krijgen we er meerdere vragen over, en de Gezinsbond bijvoorbeeld krijgt sinds het Overlegcomité dagelijks tientallen oproepen van mensen die het onderling niet eens raken over wat de maatregel betekent voor de verblijfsregeling van de kinderen.

Heel wat gescheiden ouders hebben een speciale regeling voor de vakanties. Soms worden die gelijk verdeeld, zodat de kinderen de ene week bij de ene ouder zijn, en de andere bij de andere ouder. Maar in veel gevallen is er een heel specifieke regeling. Wat nu, met die extra vrije week van 20 december? Is dat een gewone week en blijft alles zoals het was? Of is dat nu een schoolvakantieweek, en hoe moet die dan verdeeld worden?

Als de discussie inhoudt of dit al dan niet een schoolvakantie is, daar is geen eenduidig antwoord op, en al zeker geen wettelijk, stellen notarissen en familierechters. Dat hangt af van de precieze omschrijving in de verblijfsregeling, en als ouders daar onderling niet uit geraken, zal een rechter die omschrijving in de geest van de overeenkomst moeten interpreteren. Dat oordeel kan van geval tot geval verschillen.

Scheidingsconsulent: "Waar gaat het conflict écht over?"

Om te vermijden dat het voor de rechtbank komt, kan je er onderling proberen uit te geraken, maar dat is niet altijd zo eenvoudig. Beroep doen op een bemiddelaar kan soelaas bieden. "Het belangrijkste is om te achterhalen waar het conflict écht over gaat", zegt scheidingsconsulente Isabelle Dewinkeler in 'De Ochtend'.

Discussies over de praktische gevolgen van de coronacrisis duiken al bijna twee jaar op. De eerste lockdown, bij wie moesten de kinderen verblijven?  Kon je het kind laten wisselen en wanneer dan? Nu komen er vragen over die vervroegde kerstvakantie, maar ook over de vaccinatie van kinderen en de quarantaineplicht.

"Het is moeilijk, we moeten daarin bekijken, wat is goed voor mijn kind, wat is goed voor mij, wat is goed voor ons allemaal?", zegt Dewinkeler. De quarantaineplicht is een moeilijke. Daar is wel een duidelijk antwoord. Kinderen moeten in die situatie bij de ouder blijven waar ze waren op het moment dat de quarantaine begon, tot de quarantaine voorbij is.

De bereidheid om open naar elkaar te luisteren en te bekijken hoe je het samen kan oplossen, dat er voor ouders en kinderen een mooie oplossing is, is belangrijk.

Het is een geval van medische overmacht. Maar wat als je kind op je laatste dag bij de ene ouder in quarantaine moet, dan blijft het daar nog eens 10 dagen langer. Zo kan het lang duren voor het kind opnieuw naar de andere ouder kan. "Op dat moment is de communicatie tussen ouders van cruciaal belang", zegt Dewinkeler.

"Hoe kunnen we zo'n lange periode overbruggen? Kan je een compromis vinden met bijvoorbeeld Facetimen? Kan je die quarantaine compenseren door het kind daarna even wat langer bij de andere ouder te laten verblijven? De bereidheid om open naar elkaar te luisteren en te bekijken hoe je het samen kan oplossen, dat er voor ouders en kinderen een mooie oplossing is."

"Doe samen een beroep op een specialist"

Maar dat is niet makkelijk, erkent Dewinkeler. "Dat lukt niet altijd. Ook  samenwonende ouders komen niet altijd overeen in beslissingen over kinderen." Wat kan je doen als je er met een bemiddelaar niet uit geraakt?

"Ik adviseer meestal om samen een beroep te doen op een specialist en ook af te spreken om je samen aan de beslissing van die specialist te houden. In medische zaken kan dat bijvoorbeeld de huisarts zijn, in schoolkwesties het CLB, bij mentale problemen een psycholoog..."

In het geval van quarantaine volg je bijvoorbeeld wat de huisarts zegt. "Maar ook hier kan je dat met de nodige relativering bekijken. Als dat betekent dat je je kind daardoor drie weken niet kan zien, wat zijn dan mogelijkheden om contact te houden met je kind?"

"Probeer rechtbank te vermijden"

Wat als het dan toch voor de rechtbank moet komen? "Het probleem is dat de beslissing dan aan de rechter is, en dan hangt het ervan af welke advocaat je hebt en hoe je je kan verdedigen", zegt Dewinkeler. "Aan de beslissing die door de rechter genomen wordt, heb je als ouder dan nog weinig in de pap te brokken. Dat vermijden is belangrijk, maar soms kan het niet anders."

Beluister het gesprek met Isabelle Dewinkeler in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet