Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: De Wereld Vandaag

De Wereld Vandaag

Verzet tegen mondmasker tijdens bevalling: "Een kind baren is intensiever dan een voetbalwedstrijd spelen"

ma 10 mei - 21:58

Zelfs als je een negatieve coronatest aflegt, verplichten sommige ziekenhuizen vrouwen in de arbeids- en verloskamer om een mondmasker te dragen. Baharak Bashar vindt dat dat niet kan “bij zo’n intensief moment, veel intensiever dan een voetbalmatch spelen of een wielerwedstrijd rijden”, waar mondmaskers niet verplicht zijn. Johan Van Wiemeersch, voorzitter van de Belgische Beroepsvereniging van Gynaecologen en Verloskundigen, en viroloog Steven Van Gucht reageren.
© Freestocks

Freelancejournaliste en geologe Baharak Bashar krijgt binnenkort een baby en het vooruitzicht om die bevalling met een mondmasker te moeten doorstaan doet haar steigeren, schreef ze in een artikel op de website 'De Wereld Morgen'.

“In alle zwangerschapscursussen wordt gehamerd op het belang van de ademhaling, die een houvast is tijdens de bevalling. Dit wordt nu afgepakt, dit is absoluut ongehoord,” verduidelijkt Baharak Bashar in 'De Wereld Vandaag'. Ze heeft reacties gekregen van vrouwen die flauwvielen, hyperventileerden of overgaven tijdens het persen, omdat ze niet genoeg lucht kregen door hun mondmasker.

Niet van plan om me aan dit soort praktijken te onderwerpen.

“Ik ben niet van plan om me aan dit soort praktijken te onderwerpen,” zegt Bashar fel. Van haar eigen ziekenhuis heeft ze geen garanties gekregen dat ze het mondmasker mag afzetten. Ze is nu op zoek naar een ander ziekenhuis of een andere oplossing. Het beleid van een ziekenhuis is niet altijd duidelijk. “Als vrouw weet je bij voorbaat niet waar je aan toe bent. En eenmaal je daar ligt met je weeën kun je niet weg, hé.”

Bevalling veel intensiever dan voetbalmatch of wielerwedstrijd.

Zelfs als je een negatieve coronatest aflegt, verplichten sommige ziekenhuizen vrouwen in de arbeids- en verloskamer om een mondmasker te dragen. Baharak Bashar vindt dat dat niet kan “bij zo’n intensief moment, veel intensiever dan een voetbalmatch spelen of een wielerwedstrijd rijden”, waar mondmaskers niet verplicht zijn.

Johan Van Wiemeersch: "Vrouwen verdragen het mondmasker goed"

Johan Van Wiemeersch, voorzitter van de Belgische Beroepsvereniging van Gynaecologen en Verloskundigen, wijst erop dat “gynaecologen en vroedvrouwen boodschappers zijn die de richtlijnen van hogerhand moeten volgen.” Een onzekere factor is volgens hem de aanwezigheid van de partner bij de bevalling, die niet getest wordt.

In het Augustinusziekenhuis in Antwerpen waar Johan Van Wiemeersch werkt, wordt “het dragen van het mondmasker tijdens de arbeid en de bevalling zeer goed verdragen bij de meeste vrouwen. We meten dit niet, maar de algemene teneur bij onze patiënten en vroedvrouwen is dat het geen grote hinder met zich meebrengt.” Johan Van Wiemeersch voegt eraan toe: “Vrouwen worden niet in een dwangbuis gestoken. We hebben respect voor individuele gevallen met ademhalingsmoeilijkheden en benauwdheid.”

Mondmasker tijdens bevalling is geen aanbeveling van Sciensano

Viroloog Steven Van Gucht reageert: “Het is niet direct een aanbeveling van Scienscano dat vrouwen tijdens de bevalling een mondmasker moeten dragen. Dat is ook niet evident tijdens een topprestatie. Men kan dit oplossen door de vrouwen te testen.”

Beluister het gesprek in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select

Lees ook het opiniestuk van Baharak Bashar op dewereldmorgen.be

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag' 

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet