Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Vicepremier De Croo: "We komen in een andere fase: als je de regels volgt, mag alles weer, behalve een aantal zaken"

wo 3 jun. - 6:25

Vanaf komende maandag, 8 juni, zal Nationale Veiligheidsraad de logica van de coronamaatregelen omkeren, zo verwacht vicepremier en minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD).
© Radio 1

"Eigenlijk komen we in een andere fase" zegt Alexander De Croo in 'De Ochtend'. "Tot nu toe probeerden we vast te leggen wat wel mocht, en de rest mocht niet. Ik denk dat we nu op een punt zitten waarop je die logica kunt omkeren. Dat wil zeggen: als je de algemene regels van sociale afstand, handhygiëne en mondmaskers volgt, mag vanaf 8 juni - hopelijk - alles, behalve een aantal zaken. Dat maakt het voor het publiek ook veel logischer."

Zo verwacht De Croo wel wat versoepeling in de sociale bubbels, maar zullen massa-evenementen nog niet mogelijk zijn. Vandaag zouden mogelijk wel al wat richtdata geprikt worden voor versoepelingen op dat vlak.

Dat cafés en restaurants zullen openen, lijkt buiten kijf te staan. De moeilijkheid daar is, zo zegt De Croo, "het evenwicht tussen medische veiligheid en economische leefbaarheid". Hij benadrukt dat horecazaken bijvoorbeeld nog een tijd gebruik zullen kunnen maken van een btw-verlaging en van een overbruggingsrecht. "Het is niet de bedoeling dat als mensen hun zaak openen ze in een situatie van armoede terechtkomen."

De belangrijkste boodschap is: we hebben het in eigen handen. We hebben het goed gedaan, laten we dat de komende weken ook zo doen.

Wat vakanties in andere landen betreft, zegt De Croo dat dat vooral een zaak zal zijn van wat er in die andere landen beslist wordt.

"We hebben het allemaal samen goed gedaan, dus is het logisch dat er een aantal dingen worden versoepeld", zegt De Croo, die wel benadrukt dat we nog altijd voorzichtig moeten blijven. "De belangrijkste boodschap is: we hebben het in eigen handen. We hebben het goed gedaan, laten we dat de komende weken ook zo doen."

Beluister het gesprek met Alexander De Croo:

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet