Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De Ochtend

Virologe Erika Vlieghe over de stijgende cijfers: "Juist in het minimaliseren schuilt het grote gevaar"

ma 14 sep. - 9:40

Het gaat niet de goede kant op met de coronacijfers. Virologe Erika Vlieghe raadt in 'De Ochtend' aan om die cijfers niet te minimaliseren. Want net daarin schuilt het gevaar.
Erika Vlieghe

Per dag testen gemiddeld 681 mensen positief. En vorige donderdag was een piekdag met 940 nieuwe gevallen. Maar die exponentiële toename: daar maken wetenschappers zich best wel veel zorgen over.

Er wordt natuurlijk ook meer getest. Moeten we de stijgende trend dan niet relativeren? "Ja, er wordt wat meer getest maar de cijfers zijn wat ze zijn én dat zijn duidelijk positieve gevallen", duidt virologe Erika Vlieghe in 'De Ochtend'. "Juist in het minimaliseren schuilt het grote gevaar."

Als alles geminimaliseerd wordt dan gaan mensen die boodschap ook naar hun privéleven vertalen en denken dat het allemaal niet zo erg is. "Het punt is niét dat je niemand meer mag zien. Je mag best wat vrienden en kennissen zien, op afstand. De bubbel van 5 zijn de nauwe contacten, en die hou je best beperkt en dat blijft in een familiale context. Met vrienden is dat natuurlijk een uitdaging. "

Vlieghe zegt ook dat er verschillende nieuwe (bubbel)suggesties zijn, waaronder een 'contactbudget' en de 'coronafootprint' om ons beter bewust te maken van onze contacten. Die suggesties liggen op tafel.

"Dit lijkt niet het moment om meer los te laten"

"Maar wat nu dringender is, is dat de overheid erkent dat de cijfers stijgen, dat communiceert en dat iedereen het au sérieux neemt. We kunnen de balans opmaken dat sommige dingen - bijvoorbeeld de mondmaskers op school - vervelend zijn, maar noodzakelijk en tijdelijk moeten worden voortgezet. Dit lijkt niet het moment om meer los te laten. Je kan dingen wel vereenvoudigen en verhelderen. Het ene sluit het andere niet uit. "

Volgens Vlieghe moeten we nu vooral het aantal besmettingen per dag terugdringen. "Als je begint te merken dat de infectie zich uitbreidt in het aantal ziekenhuisopnames en in het aantal overlijdens, is het al veel te laat. Dan zitten we terug in de situatie van begin maart. Als we nu blijven wegkijken, is dat terug het geval."

Beluister het gesprek met Erika Vlieghe in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet