Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld Vandaag

Viroloog Steven Van Gucht: "We hebben onszelf te veel gepermitteerd"

ma 25 okt. - 8:20

"Dankzij het feit dat de vaccinatiegraad bij ons zo hoog ligt kunnen we ons vandaag meer permitteren, maar ik denk dat we onszelf wat te veel gepermitteerd hebben", concludeert viroloog Steven Van Gucht tijdens een analyse van de stijgende coronacijfers in 'De Wereld Vandaag'. "Oktober was een maand van recepties en mosselfestijnen en dat zien we ook in de cijfers. Het is nu tijd om dat opnieuw wat af te remmen", stelt de viroloog vast.
Steven Van Gucht

"We kunnen ons dankzij de hoge vaccinatiegraad wel hogere besmettingscijfers permitteren maar er zit wel nog een limiet op", zegt Steven Van Gucht. "De kans dat mensen in het ziekenhuis belanden is kleiner, maar die kans is niet weg. Niet iedereen is gevaccineerd en we merken dat het vaccin bij oudere mensen niet altijd even goed werkt. Zelfs bij jongeren is de beschermingsgraad 90 procent en geen 100."

Hoe meer het virus zich dus verspreidt, hoe meer mensen er wel degelijk nog besmet zullen geraken en Van Gucht wijst erop dat we qua ziekenhuisbezetting nog steeds hetzelfde probleem hebben als bij de vorige coronagolven. "We blijven met die flessenhals zitten van 2.000 bedden, dat is het maximum."

Het stond in de sterren geschreven, het was te vroeg om het mondmasker op te bergen"

"Niemand wil sluitingen en ik denk dat we dat ook kunnen vermijden, maar dan moeten we wel inzetten op minder ingrijpende maatregelen" zegt Van Gucht. In de eerste plaats denkt de viroloog daarbij aan mondmaskers en telewerk. Over het inperken van de sociale contacten is hij minder enthousiast.

Het draagvlak voor het opnieuw invoeren van een mondmasker lijkt echter klein te zijn nu de meeste mensen net weer gewoon zijn om zonder masker de straat op te gaan. "Dat stond in de sterren geschreven", zegt Van Gucht. "Ik had daar twee maanden geleden al voor gewaarschuwd, het was te vroeg om het mondmasker al op te bergen en daardoor moeten we het nu misschien opnieuw invoeren."

Beluister het gesprek met Steven Van Gucht in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet