Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

boekenfeest

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

Afbeelding van het programma: De Wereld Vandaag

De Wereld Vandaag

Virusfilm uit 2011 maakt comeback op iTunes: waarom zijn zulke verhalen populair in tijden van corona?

wo 26 feb. - 10:09

'Contagion' van Steven Soderbergh maakt de jongste weken een comeback op iTunes, de digitale mediaspeler van Apple. Dat is opmerkelijk, want de film over een dodelijk virus dat wereldwijd toeslaat, dateert van 2011. "Los van alle menselijke miserie, is een film over een virus een goed en universeel verhaal", zegt regisseur Jan Verheyen in 'De Wereld Vandaag'.
Affiche Contagion

Hij staat momenteel op plek 30 van meest gehuurde films via iTunes in de VS en bereikte enkele weken geleden zelfs even de top 10: 'Contagion', een film van Steven Soderbergh uit 2011 waarin een dodelijk virus uitbreekt en in geen tijd dood en vernieling in de hele wereld zaait. Het coronavirus dat sinds een maand het nieuws beheerst, is allicht de voornaamste reden dat deze film van bijna 10 jaar geleden weer opduikt.

Bekijk hieronder de trailer van 'Contagion' (en lees verder onder de video):

"Er zijn nogal wat films in het genre van de virusfilm", zegt regisseur Jan Verheyen in 'De Wereld Vandaag'. "Los van alle menselijke miserie en chaos, hebben zulke films een goed en universeel verhaal. Het houdt heel wat mensen bezig en het spreekt tot de verbeelding."

"Film is enerzijds fantasie en neemt je mee op een reis die een regisseur en een scenarist hebben verzonnen. Anderzijds is film ook een spiegel van de maatschappij die met een of zelfs twee voeten in de realiteit staat."

Patient zero

"'Contagion' is de meest recente virusfilm van een grote regisseur en met een sterrencast", zegt Verheyen. "Onder anderen Matt Damon, Kate Winslet en Gwyneth Paltrow spelen mee. Het personage van Paltrow is zelfs de allereerste patiënt, patient zero. De film is vrij realistisch. Er wordt veel in vergaderd over hoe ze het virus moeten aanpakken, zoals nu ook gebeurt bij het coronavirus. Bovendien geraakt het personage van Paltrow besmet in Hongkong, dus ook geografisch is de gelijkenis groot."

Een andere bekende virusfilm is 'Outbreak' van Wolfgang Petersen uit 1995. "Dit film heeft exact hetzelfde thema", zegt Verheyen. "Petersen heeft het wel wat spectaculairder aangepakt en herleidt de oorsprong van het virus tot een aapje uit Afrika dat illegaal de VS wordt binnengebracht. Met Dustin Hoffman en Morgan Freeman zijn ook in 'Outbreak' grote namen te zien. Als een actieheld bengelt Hoffman zelfs even aan een helikopter. Dat heeft hij maar 1 keer in heel zijn carrière gedaan."

Bekijk hieronder de trailer van 'Outbreak' (en lees verder onder de video):

"Eigenlijk moeten we het niet eens ver gaan zoeken", zegt Verheyen. "In 2014 zond VTM 'Cordon' uit, een dramareeks over een virus dat uitbreekt in het tropisch instituut in Antwerpen. De hele omgeving wordt met containers afgezet. 'Cordon' is overigens opnieuw gemaakt in de VS.

"Veel virusfilms zijn ook zombiefilms", besluit Verheyen. "Die zitten dan wel heel ver van de realiteit."

Beluister het gesprek met Jan Verheyen in 'De Wereld Vandaag':

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook:

 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet